Design and optimization of PSD housing using a MIGA-NLPQL hybrid strategy based on a surrogate model - Li, Feng (Strojniški vestnik, 2014)
Članek podaja novo shemo za konstruiranje razdelilnih gonil PSD (Power-Split Device) pri HEV (hibridna vozila) z izboljšano obliko stožčastih planetnih zobnikov. Predstavlja tudi hibridno strategijo optimizacije ohišja PSD za zmanjšanje teže, izboljšanje togosti, optimalno konstrukcijo in skrajšanje časa snovanja. Članek podaja novo shemo za snovanje PSD. Za razliko od tradicionalnih ohišij diferencialov sta levi in desni del povezana s srednjim delom ohišja novega gonila PSD, ki je sestavljeno iz zunanjega in notranjega obroča. Takšen konstrukcijski pristop omogoča izboljšanje podporne oblike stožčastih planetnih zobnikov. Članek predstavlja hibridno strategijo optimizacije na osnovi modela surogata za snovanje ohišja PSD, ki bazira na modelu polinomskih odzivnih površin drugega reda in na hibridni strategiji optimizacije (genetski algoritem z več otoki (MIGA) in nelinearno kvadratično programiranje (NLPQL)). Strategija uporablja zasnovo optimalne latinske hiperkocke za določitev vzorčnih točk, polinomske odzivne površine drugega reda za določanje globalnih aproksimacij in hibridno strategijo optimizacije MIGA-NLPQL za doseganje globalnega optimuma.
Keywords: hibridna optimizacija; hibridna vozila; MIGA; model surogata; NLPQL; optimizacija ohišja; razdelilna gonila