Uporaba transkranialne stimulacije z direktnim električnim tokom pri otrocih in mladostnikih - Bizovičar, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Povzetek Transkranialna stimulacija z direktnim električnim tokom (angl. transcranial direct current stimulation - tDCS) je neinvaizvna metoda stimulacije možganov, ki dovaja šibke električne tokove na možgane (1-2 mA), pri čemer uporablja dve elektrodi (anodo in katodo) na površini skalpa. Mehanizem delovanja poteka preko spremembe vzdražnosti možganske skorje. Do sedaj je bilo pri otrocih narejenih le majhno število raziskav, ki so pokazale, da je uporaba tDCS relativno varna in ima pozitivne učinke pri boleznih, kot je cerebralna paraliza, avtizem in epilepsija. Za distonijo so prisotni mešani rezultati glede učinkovitosti tDCS. V prihodnje bo potrebno narediti večje število randomiziranih kontroliranih raziskav, s katerimi bi dokazali učinkovitost in določili točne parametre stimulacije pri otrocih.
Keywords: autism; avtizem; brain plasticity; cerebral palsy; cerebralna paraliza; Child; Electric Stimulation; epilepsija; epilepsy; motnje gibanja; movement disorders; otrok; plastičnost možganov; rehabilitation; transcranial stimulation with direct electric current disorders; transkranialna stimulacija z direktnim električnim tokom