Nevropsihološki status in primerjava kognitivnega profila pri pacientih z recidivno-remitentno ter sekundarno napredujočo multiplo sklerozo - Klun, Tara (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Kognitivni primanjkljaji se pojavljajo pri 43 % do 65 % obolelih za multiplo sklerozo in običajno vplivajo na vsakdanje funkcioniranje ter na kakovost življenja. Izrazitejši kognitivni primankljaji so značilni za napredujočo obliko multiple skleroze. Metode: V raziskavo smo vključili 58 pacientov z recidivno-remitentno in 59 pacientov s sekundarno napredujočo obliko multiple skleroze, ki so se v letih 2018-2020 udeležili celostne rehabilitacijske obravnave na URI - Soča. Kognitivne sposobnosti smo ocenili s pomočjo testne baterije RBANS (angl. Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status), ki vključuje oceno pozornosti, spomina, vidno-prostorskih/ konstrukcijskih sposobnosti in jezikovnih sposobnosti. Rezultati: V kliničnem vzorcu pacientov z multiplo sklerozo so se najpogosteje pojavljale težave na področju psihomotorične hitrosti in spomina za besedno gradivo. 85 % udeležencev je dosegalo slabše rezultate glede na demografsko določene norme na osmih od 12 podtestih. Med skupinama pacientov z recidivno-remitentno obliko in sekundarno napredujočo obliko smo odkrili statistično značilna odstopanja na področju konstrukcijskih sposobnosti. Zaključek: Kognitivni primanjkljaji se pojavljajo pri vseh oblikah oz. fenotipih multiple skleroze. Njihova prevalenca je v kliničnih vzorcih višja kot v splošni populaciji. Klinični psiholog znotraj rehabilitacijskega tima ne sodeluje samo pri ugotavljanju morebitnih odstopanj od normalnega kognitivnega funkcioniranja, temveč tudi pri načrtovanju ustrezne obravnave z namenom osvajanja čim večje samostojnosti in neodvisnosti na vseh področjih življenja.
Keywords: cognition; cognitive profile; kognicija; kognitivni profil; multipla skleroza; Multiple Sclerosis; neuropsychological status; nevropsihološki status; psychology; rehabilitacija; rehabilitation