Javno naročanje kot del politične modernizacije in evropeizacije v Sloveniji - Šoltes, Igor (Teorija in praksa, 2008)
Postopek javnih naročil je eden od neoblastvenih postopkov, katerega cilj je (med drugim) vzpostaviti premoženjsko razmerje med državo in trgom oz. zasebnim sektorjem pri zadovoljevanju državnih potreb in opravljanju njene funkcije. Pojem država je treba razumeti kot širok spekter subjektov, ki razpolagajo z javnimi financami. Razumevanje javnih naročil je pomembno pri razumevanju pojmov družbene modernizacije in demokratizacije, katere del so javna naročila kot del širokega procesa deetatizacije dejavnosti, s katerimi se zadovoljujejo splošne družbene potrebe. Prav tako je področje javnih naročil povezano s procesom evropeizacije v Sloveniji.
Keywords: politična modernizacija; evropeizacija; javna naročila; država; state; Slovenia; Slovenija