"Otroški bidermajer" na Slovenskem - Kobe, Marjana (Primerjalna književnost, 2001)
Spis obravnava recepcijo Schmidovega proznega vzorca za otroke, ki je prvi prenesel na Slovensko "otroški bidermajer" (Sengle). S tipološko, morfološko in motivno-tematsko analizo slovenskih posnetkov Schmidove matrice v prvem slovenskem mladinskem časopisu Vedež (1848-1850) dokazuje, da se je "otroški bidermajer" pojavil v slovenskem mladinskem slovstvu 19. stol. tako rekoč v čisti obliki, čeprav z zamudo.
Keywords: children's literature; otroška književnost; 19.st.; literarne študije; bidermajer