Oris znanstvenega raziskovanja in razvoja izbranih disciplin na Fakulteti za družbene vede - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2013)
Članek analizira znanstvenoraziskovalno delo in razvoj izbranih družbenih ved na Fakulteti za družbene vede, pri čemer na kratko orišemo institucionalni razvoj znanstvenoraziskovalne dejavnosti in predstavimo njegove ključne prelomnice, s tem pa tudi uspehe in probleme, ki so ga spremljali. Med uspehi izpostavimo internacionalizacijo raziskovanja, interdisciplinarno mreženje raziskovalcev, količinsko in kakovostno rast znanstvenih objav in njihove odmevnosti, vpliv na razvoj odnosov v družbi in prenos spoznanj v študijski proces. Sledi kratka analiza izbranih znanstvenih disciplin oziroma poti njihove epistemološke uresničitve, na koncu pa discipline primerjamo ter izpostavimo podobnosti in razlike, ki so se pojavljale v procesu njihovega razvoja.
Keywords: Družbene vede; Faculty of Social Sciences; Fakulteta za družbene vede; Ljubljana; Scientific areas; scientific method; Scientific research; Social sciences; Znanstvene discipline; Znanstveno raziskovanje; znanstvenoraziskovalno delo