Inverse method for controlling pure material solidification in spherical geometry - Charifi, Mohamed (Strojniški vestnik, 2017)
Namen predstavljene študije je vodenje procesa strjevanja čistega materiala, popisanega z enodimenzijsko sferično geometrijo. Glavni dejavniki, upoštevani pri določanju strukture in lastnosti končnega stanja, so kinetika spremembe stanja, geometrija stika med fazami in njen razvoj. Vodenje stika trdne in tekoče faze v procesu strjevanja je bilo simulirano po inverzni metodi v enodimenzijski sferični geometriji z ravninsko fronto. Kontrolna spremenljivka je bila temperatura na fiksni meji trdne domene. Znani podatki so začetno stanje, želeni razvoj ravninske fronte in temperatura fazne spremembe. Inverzni problem je mogoče razrešiti z dodatnimi informacijami o toplotnem toku na fronti, izpeljanem iz toplotne bilance. Vodilne enačbe toplotnega sistema popisujejo prevod toplote.
Keywords: fazna sprememba; inverzni problem; sferična geometrija; stik med trdno in tekočo fazo