"Even amidst the clash of conflict, the sweet sounds of the muses did not fade away completely" - Weiss, Jernej (Muzikološki zbornik, 2017)
Pričujoči prispevek skuša na primeru koncertnega življenja tedaj osrednje poustvarjalne ustanove na Slovenskem, Filharmonične družbe v Ljubljani, prikazati razmerje med umetniškim in izven-glasbenim pomenom v obdobju štirih vojnih koncertnih sezon od 1914 do 1918.
Keywords: dnevniki; Filharmonična družba; Gerstner, Hans; glasba; glasbena kultura; Ljubljana