Sodobni koncept delovnopravnega varstva - Tičar, Luka (Revus (Ljubljana), 2008)
Avtor obravnava fenomenologijo delovnopravnega varstva v sodobnem delovnem pravu in razpravlja o tem, pri tem pa posebno pozornost namenja položaju tistih posameznikov, ki dela ne opravljajo v okviru delovnega razmerja. Uvodni prikaz pravnih vprašanj namenja lažjemu razumevanju predstavitve najnovejše sodne prakse Vrhovnega sodišča RS na tem področju. Sledi ugotovitev, da sodna praksa uporablja v tem prispevku predstavljene vzvode za preseganje marginalnih situacij v sferi dela, vzvode, favorizirane tudi v mednarodnopravnem okolju. Predstavljena je osrednja pravna podlaga za sprejem odločitve Vrhovnega sodišča, slovenska zakonodaja pa ocenjena kot bistveni dejavnik razvoja sodobne delovnopravne misli. Ob koncu je nakazana ustavnopravna razsežnost fenomena delovnopravnega varstva.
Keywords: delovna razmerja; delovno pravo; delovnopravno varstvo; socialna država