OZN in pravo morja - Škrk, Mirjam (Teorija in praksa, 2016)
Članek proučuje vlogo Organizacije združenih narodov (OZN) pri kodifikaciji in progresivnem razvoju prava morja. Ta postopek je dosegel svoj vrh leta 1982 s sprejetjem Konvencije OZN za pomorsko mednarodno pravo (UNCLOS), ki je začela veljati leta 1994, in dveh povezanih sporazumov, o XI. poglavju in Sporazuma OZN o ribjih staležih. Konvencija ureja celoten morski prostor, uporabo živih in neživih naravnih bogastev morja, plovbo, varstvo morskega okolja pred onesnaženjem, znanstveno raziskovanje morja in reševanje sporov glede njene razlage in uporabe. Na temelju Konvencije so bile ustanovljene mednarodne ustanove kot so Mednarodno sodišče za pravo morja, Mednarodna oblast za morsko dno in Komisija za meje epikontinentalnega pasu. Čeprav so ta telesa neodvisna in z njimi upravljajo pogodbenice, so tesno povezana z OZN. Tako OZN igra ključno vlogo pri upravljanju in nadzorovanju uporab svetovnih oceanov, vključno s koordinacijo dejavnosti proti piratstvu. Je pa OZN manj prisoten ali ga praktično ni na nekaterih območjih kot so Južno in Vzhodnokitajsko morje, Arktični ocean in v zadnjem času tudi Sredozemsko morje v pogledu reševanja begunske krize.
Keywords: arbitraža; International law; International organizations; Maritime law; Mednarodne organizacije; Mednarodno pravo; morje; OZN; Pomorsko pravo; sea