Drama in prostor - Kralj, Lado (Primerjalna književnost, 1998)
Na pisanje drame učinkuje med drugim tudi sočasna konvencija o odrskem prostoru. Zgodovinsko gledano prevladuje iluzionistični oder, ob njem so se razvili drugi, ena njegovih opozicij je simultani oder. V sočasni konvenciji o odrskem prostoru se udejanja vizualna ali spektakelska razsežnost drame, ki jo je zaznal že Aristotel in jo imenoval ópsis, vendar ji ni pripisoval prevelikega pomena, saj ni mogel predvideti njene poznejše ekspanzije. Vizualna razsežnost vleče nase gledalčevo pozornost, kar pomeni, da ga do neke mere odvrača od govorjene besede. To utegne povzročiti recepcijske motnje, pred katerimi so pisci poetik skušali zavarovati gledalca z različnimitehnikami in pravili.
Keywords: literarna teorija; literary theory; teorija drame; dramska zgradba; dramski prostor; teatrologija