Mednarodno razvojno sodelovanje in slovenska diplomacija - Bučar, Maja (Teorija in praksa, 2011)
Mednarodno razvojno sodelovanje je pomemben sestavni del zunanjepolitičnega delovanja razvitih držav v mednarodni skupnosti. Države imajo navadno določene strateške politične, ekonomske ali druge cilje, ki jih želijo doseči z dodelitvijo razvojne pomoči in njeno vezavo. Te cilje je smiselno dolgoročno opredeliti skozi odpiranje večjih možnosti za sodelovanje v okoljih, kjer se na podlagi razvojne pomoči zagotavljata stabilnejše politično okolje ter trajna gospodarska rast. Slovenija med svoje zunanjepolitične prioritete uvršča sodelovanje z Zahodnim Balkanom, ta regija je tudi v ospredju razvojnega sodelovanja. Kljub temu prispevek ugotavlja, da sedanje izvajanje razvojnega sodelovanja tako po vsebini kot organizaciji ni zadostno vpeto v uresničevanje dolgoročnih slovenskih zunanjepolitičnih in gospodarskih interesov v tej regiji.
Keywords: International cooperation; Mednarodno sodelovanje; Razvojna pomoč; Development aid; Foreign policy; Zunanja politika; Diplomacija; Diplomacy; Slovenia; Slovenija; Southeastern Europe; Jugovzhodna Evropa