Diamantu podobne ogljikove (DLC) plasti - Čekada, Miha (Vakuumist, 2002)
Diamantu podoben ogljik (DLC) je skupno ime za metastabilno obliko amorfnega ogljika z znatnim deležem spna3 -vezi. Lahko vsebuje tudi do 50 at.% vodika.Tanke plasti DLC imajo nekatere izjemne fizikalne lastnosti, kot so visoka trdota, kemijska inertnost, nizek koeficient trenja in zelo nizka hrapavost. DLC plasti se uporablja kot zaščitne prevleke za trde diske in za zapčito orodij pri suhi obdelavi, raziskave o potencialni uporabi pa potekajo tudi v mnogo drugih smereh.
Keywords: ogljik; diamant; DLC; tanke plasti; lastnosti; uporaba