Perturbation density functional theory for inhomogeneous fluids - Zhou, Shiqi (Acta chimica slovenica, 2006)
Opisane so osnovne značilnosti ene inačic teorije gostotnega funkcionala, to je perturbacijske teorije drugega in tretjega reda. Uporabnost te teorije smo preizkusili pri obravnavi strukture Lennard-Jones-ove (LJ) enostavne tekočine okoli velikih togih kroglic, ki ponazarjajo koloidne delce v disperziji. Zanesljivost teorijskih rezultatov smo preverili z računalniško simulacijo Monte Carlo odprtega sistema, ki omogoča obravnavo ravnotežja med nehomogenim in homogenim sistemom. Račune smo izvedli pri dveh temperaturah, ki sta bili le malo pod oz. nad kritično vrednostjo. Dobro ujemanje rezultatov obeh metod dokazuje, da je predlagana teorija zelo primerna za obravnavo strukturnih značilnosti nehomogenih sistemov. Rezultate bomo uporabili kot izhodišče za nadaljno obravnavo potenciala srednje sile med koloidnimi delci v sorodnih sistemih.
Keywords: fizikalna kemija; fluidi; metoda Monte Carlo; modeli; Monte Carlo method; nehomogeni sistemi; računalniška simulacija; struktura; teorija gostotnega funkcionala