Asian philosophies and authoritarian press practice - Gunaratne, Shelton A. (Javnost (Ljubljana), 2005)
Avtoritarne politične prakse se v nasprotju z orientalističnimi interpretacijami ne skladajo s temeljnimi azijskimi filozofijami, ki implicitno zahtevajo družbeno odgovoren kritičen tisk oz. medije. To velja tako za budizem kot konfucionizem in hinduizem. Članek v analizi teh filozofij razkriva njihovo nasprotovanje delovanju državne oblasti proti ljudskemu blagostanju ter morebitne razloge za razkorak med njihovimi etično-političnimi usmeritvami in avtoritarno tiskovno prakso, ki prevladuje v Aziji in drugod. Zaključuje, da je politično-ekonomska realnost izpodrinila njihove etično-politične usmeritve v spodbujanju domnevno azijskega modela razvoja. Ker so pojmi, kot so svoboda, demokracija, avtoritarnost in družbena odgovornost evocirajo različne konotacije na Vzhodu in Zahodu, je razvrščanje držav glede na stopnjo svobode tiska, ki ga pripravlja Freedom House na temelju zahodnih kriterijev, vprašljivo.
Keywords: država; state; oblast; authority; avtoritarnost; democracy; demokracija; svoboda; mass media; množični mediji; obveščanje; objektivnost; kritičnost; svoboda tiska; interpretacija; azijska filozofija; zahodna civilizacija