Pregled dejavnosti peritonealne dialize v dializnem centru Novo Mesto - Globokar, Mateja (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Prispevek na kratko predstavi razvoj, osnovni princip in tehnične osnove peritonealne dialize (PD), ene od treh metod nadomestnega zdravljenja končne ledvične odpovedi (KLO). V nadaljevanju je orisana dejavnost PD v dializnem centru Novo mesto v časovnem obdobju od 19942003. Metode. Avtorji sopregledali vso razpoložljivo dokumentacijo vseh 40 bolnikov ki so se v 9 letih zdravili v dializnem centru s PD. Zanimali so jih starostna struktura bolnikov, vzroki KLO, potek zdravljenja in zapleti, povezani s tem načinom zdravljenja. Rezultati. Med 35 bolniki, pri katerih je bila PD prva metoda nadomestnega zdravljenja, je bilo 28,6% starejših od 55 let, 17,1% pa starejših od 65 let. Med vzroki ledvične odpovedi prevladujeta diabetična nefropatija in skupina glomerulnih bolezni (zlasti IgA glomerulonefritis) - oboje pri 25% bolnikov, dokaj pogosta pa je tudi policistična bolezen ledvic (v 15%). Predstavljeni so neinfektivni zapleti PD in peritonitis. Incidenca zadnjega je bila 1 epizoda na 62, 69 bolnikovega meseca. V45,5% so bili povzročitelji iz skupine po Gramu pozitivnih bakterij v 13,6% pa po gramu negativne bakterije. 3 bolniki so preboleli polimikrobni peritonitis z izjemnohudim potekom. Pri 6 bolnikih je bila transplantirana ledvica mrtvega dajalca, 8 bolnikov je prešlo na hemodializo (HD). Med 13 umrlimi je visok delež bolnikov s sladkorno boleznijo, najpogostejši vzrok so bili srčno-žilni zapleti. Zaključki. PD je zlasti primerna kot prva metoda nadomestnega zdravljenja pri mlajših, dobro sodelujočih bolnikih. Problematični so diabetiki in starejši bolniki z aterosklerozo, pri katerih prihaja do različnih zapletov.
Keywords: dializa; Hemodializne enote bolnišnic; Hemodialysis Units, Hospital; Kidney Failure, Chronic; končna ledvična odpoved; Ledvica, odpoved kronična; ledvične bolezni; Novo mesto; Peritoneal Dialysis; Peritonealna dializa