Komunikacija s starši prezgodaj rojenega otroka v enoti intenzivne nege in terapije - Urbančič, Klaudia (Obzornik zdravstvene nege, 1998)
Članek opisuje komunikacijo v zdravstveni negi med medicinsko sestro in staršiprezgodaj rojenega otrok v okviru zdravstvene vzgoje in zdravstveno vzgojnega svetovanja. Komunikacija je predstavljena kot srpetnost v medseobjnih odnosih, ki je sestavni del nekaterih poklicnih področij in se je je mogoče naučiti tudi z izkustvenim učenjem. Odvija se na treh ravneh: na ravni strokovne komunikacije, komunikacije z varovancem in komunikacije v organizacijski enoti. Pri interakciji in komunikaciji v socialnem vedenju so predstalvjene posebnosti pri vzpostavljanju prvega kontakta med starši in osebjem, elementi uspešne komunikacije in komunikacijski prces. Ob koncu poda avtorica nekatere posebnosti značilne zlasti za komunikacijo v zdravstveni negi. Članek je namenjen predvsem začetnikom v zdravstveni negi.
Keywords: Adult; Communication; Health education; Infant, newborn; Infant, premature; Intensive care units, neonatal; Interpersonal relations; komunikacija; medicinske sestre; nedonošenčki; Nurse-patient relations; Nursing care; Parents; starši; zdravstvena nega