Gospodarjenje z gozdom v službi ohranjanja narave - Rozman, Renata (Gozdarski vestnik, 2011)
V članku pišemo o območjih Natura 2000 v Sloveniji, in sicer podrobneje o gozdnogospodarskem načrtovanju v območjih, ki jih zajema Natura 2000. Na podlagi primera iz Gozdnogospodarskega območja Ljubljana smo prikazali vpliv razglasitve in implementacije območij Natura 2000 na gozdnogospodarsko načrtovanje. V ta namen smo primerjali usmeritve iz Gozdnogospodarskega načrta za gozdnogospodarsko območje Ljubljana za obdobje 2001-2010 z naravovarstvenimi smernicami za izdelavo gozdnogospodarskega načrta za GGE Ravnik, ki jih je pripravil Zavod RS za varstvo narave v letu 2010. Ugotavljali smo skladnost usmeritev gozdnogospodarskega načrta pred uveljavitvijo območij Natura 2000 z naravovarstvenimi smernicami za konkretno gozdnogospodarsko enoto, ki je v celoti v območju Natura 2000. Podali smo tudi priporočila za načrtovanje in ukrepanje v gozdnih območjih omrežja Natura 2000.
Keywords: Natura 2000; environmental protection; varstvo narave; smernice