Two key concepts of language endangerment - Swiggers, Pierre (Linguistica (Ljubljana), 2007)
21. stoletje se bo moralo spopasti z dejstvom, da je jezikovna različnost v nevarnosti. Hitro namreč narašča število jezikov, katerih obstoj je ogrožen innjihova prihodnost nikakor ni spodbudna. Prispevek razkriva posledice dejstva, da je veliko jezikov v nevarnosti, da bo izrinjeno iz kake specifičnerabe ali pa docela opuščeno, in skuša osvetliti dva ključna pojma pri obravnavi jezikov v nevarnosti: jezikovno zastarelost in posledično njihovo opuščanje, izginotje. Namen študije je prispevati k teoretični možnosti, da bi lahko pretehtali stopnjo nevarnosti nekega jezika za izginotjein zasnovali nekako politiko za oživljanje jezikov, da bi torej mogliohraniti jezikovno različnost.
Keywords: izumiranje; jeziki; sociolinguistics; sociolingvistika