Przedsłowiańska warstwa nazewnicza północnego Mazowsza - Babik, Zbigniew (Linguistica (Ljubljana), 2015)
Članek predstavlja dopolnitev avtorjeve obravnave najstarejše/predzgodovinske imenske plasti na poljskem ozemlju iz leta 2001. Severna Mazovija, ki je izključni predmet pričujoče obravnave, je bila zelo verjetno slavizirana pozneje kot območje med Vislo in Odro. Na to kaže med drugim razmeroma gost predslovanski substrat, opazen zlasti v hidronimiji porečja Narve (najmanj 40 primerov, od tega 15 novih). Ta imena izstopajo s svojo etimološko in imenotvorno neprozornostjo, če jih skušamo razložiti na slovanski in poljski podlagi, zlasti še v primeru imen, ki so po svoji strukturi zloženke. Posebna pozornost je posvečena rekonstrukciji poznopraslovanskih oblik teh imen, zato pa je načeloma opuščen čisto etimološki vidik. Ustrezne prvotne oblike se rekonstruirajo kot (...). Navedena substratna imena zelo verjetno izvirajo iz neznanih indoevropskih jezikov, ki so jih govorili na tem prostoru ob zatonu antike in so morda predstavljali prehodno območje med slovanskim in baltskim jezikovnim arealom. Da se dokazati, da je v številnih primerih starogermansko posredništvo izključeno (...).
Keywords: etimologija; étymologie; etymology; geografska imena; Masovie; Mazovija; Poland; Poljska; Pologne; topomini; toponymes