Vloga prostorskega planiranja v gospodarskem in regionanem planiranju - Ravbar, Marjan (Geographica Slovenica, 2000)
Prostorska politika je tako, po svojem namenu, temeljno orodje za dolgoročno in usklajeno usmerjanje prostorskega in regionalnega razvoja ter pomeni doseženo stopnjo soglasja o temeljnih problemih in ciljih usmerjanja regionalnega razvoja na državni ravni, pokrajinskih in občinskih ravneh. Prostorska politika tvori okvir prizadevanjem za tržno gospodarsko učinkovitost, socialno pravičnost in ekološko sprejemljivost razvoja, ki mora spoštovati pravni red države, kulturno samobitnost naroda in življenske interese vseh državljanov. Določa temeljna vodila za izdelavo regionalnih planov ter sprejemanje razvojnih odločitev.
Keywords: prostorsko planiranje; spatial planning; regionalno planiranje; regionalni razvoj; regije; ekonomski razvoj; Slovenia; Slovenija