Direct enthalpy exchange between process utilities - Novak-Pintarič, Zorka (Acta chimica slovenica, 2002)
V članku je opisana uporaba izboljšane metodologije uščipa pri energetski študiji procesa pridobivanja amoniaka. Ob znanih metodah, kot sta metodi sestavljenih krivulj in velike sestavljene krivulje, je uporabljena tudi metoda razširjene velike sestavljene krivulje, ki energijsko intenzivne procesne enote predstavlja ločene od preostalih procesnih tokov in ponazarja tudi neposredni prenos entalpije med vročimi in mrzlimi pogonskimi sredstvi. Na osnovi te predstavitve so bile raziskane interakcije reaktorja in destilacijske kolone s preostalim procesom ter predlagane izboljšave procesne sheme, s katerimi je mogoče dosegati znatni prihranek pogonskih sredstev, 3,6 MUSD/a z zelo kratkim vračilnim rokom 4 mesecev.
Keywords: destilacijske kolone; entalpija; načrtovanje procesov; prenos toplote; pridobivanje amoniaka