The late glacial ancestry of Europeans - Gamble, Clive (Documenta Praehistorica, 2006)
Pozornost kronometričnih raziskav se v poznem glacialu zahodne Evrope odmika od datiranja arheoloških kultur k proučevanju ponovne poselitve kontinenta ob koncu zadnje ledene dobe. Predstavljamo rezultate pregleda vseh dosegljivih radiokarbonskih sekvenc (podatkovna baza S2AGES), ki kažejo, da lahko datume, potem ko jih kalibriramo in primerjamo z GRIP stratotipom klimatskih dogodkov,interpretiramo kot zaporedje petih populacijskih dogodkov v času 15kapred pojavom holocena. Podrobno strukturiran klimatski zapis nam omogoča proučevanje vpliva okoljskih faktorjev na process človekove razselitve, ki je sooblikoval evropsko prazgodovino in genetski zapis modernih Evropejcev. Populacijski dogodki so pomembni za arheologe in molekularne genetike, ki se ukvarjajo s časovnim usklajevanjem, smerjo, hitrostjo in obsegom procesov v zahodnoevropski demografski zgodovini. Rezultati kažejo na pomen klimatskih pritiskov pri širjenju in krčenju človeških populacij in še posebej na korelacijo med lednimi in kopenskimi zapisi ob začetku segrevanja v severnem Atlantiku.
Keywords: Europe; Evropa; ledena doba; človek; evolucija (biologija); genetics; genetika; arheološke najdbe; datiranje; radiometrične metode; Evrazija