Uporabniki splošnoizobraževalnih knjižnic na Gorenjskem - Urbanija, Jože (Knjižnica, 1989)
V referatu so podane glavne ugotovitve raziskave "Analiza knjižnične dejavnosti kot bistvenega elementa informacijskega sistema za znanstveno, izobraževalno in kulturno dejavnost ter predlog njene modernizacije". Raziskava je bila narejena v občinah Kranj, Radovljica, Tržič in Škofja Loka v letih 1986-1989. Ugotovljen je skokovit padec števila uporabnikov v starostni skupini 21-30 let. Po poklicni strukturi je populacija, ki prihaja v splošnoizobraževalne knjižnice, zelo heterogena. Praktično so zastopani vsi poklici, ki se pojavljajo v regiji. Največ uporabnikov prihaja v knjižnico zaradi kulturnega razvedrila, na drugem mestu so tisti, ki prihajajo zaradi študija, najmanj pa jih prihaja zaradi izpopolnjevanja na delovnem mestu. Približno polovica uporabnikov SIK vedno dobi iskano gradivo. Večji del uporabnikov je zadovoljnih z leposlovno literaturo, manj pa s strokovno literaturo in periodiko. Pri iskanju in izboru literature so uporabniki močno odvisni od pomoči knjižničarjev. Katalogom uporabniki niso naklonjeni. Odnos delavcev knjižnice do uporabnikov so anketirani večinoma ocenili pozitivno
Keywords: splošnoizobraževalne knjižnice; Slovenia; Slovenija; uporabniki; informacijska služba; knjižnični fondi; periodika; informacijske zahteve; evalvacija