Oris prvih let praznovanja novoletne jelke v Sloveniji - Židov, Nena (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2016)
V članku je predstavljeno praznovanje novoletne jelke s prihodom dedka Mraza, ki ga je po drugi svetovni vojni po sovjetskem zgledu uvedla nova komunistična oblast, da bi iz javnih mest izrinila miklavževanje in praznovanje božiča. Orisane so najpomembnejše razvojne faze praznovanja novoletne jelke v obdobju od konca leta 1947 do leta 1954/55, ko je praznovanje prehodilo pot od množičnega otroškega do družinskega praznika, ko so se bolj ali manj oblikovali osnovni načini praznovanja, ki je (za nekatere) že začelo postajati "tradicionalno". Podrobneje so predstavljena praznovanja v Ljubljani, ki je bila nekakšen zgled drugim krajem v Sloveniji.
Keywords: ljudski prazniki; ljudski običaji; praznovanja; Public holidays in Slovenia; novo leto; Slovenia; Slovenija; 1947/1955; zgodovinski pregledi