The right to translation and interpreting into and from Albanian as a reflection of fundamental civil rights in Kosovo between 1912 and 1999 - Shala, Arben (Stridon, 2021)
V pričujočem članku je skozi analizo pravnih dokumentov predstavljen zgodovinski pregled razvoja zakonov in praks v zvezi z jezikovnimi politikami v socialistični Jugoslaviji in uporaba al-banskega jezika v izobraževanju in v varnostnem sektorju na Kosovu s posebnim poudarkom na prevajanju in tolmačenju. Rezultati analize pokažejo, da je bila zakonodaja, kodificirana v ustavi in v drugih administrativnih in pravnih dokumentih, ki je regulirala enakopravnost jezikov v večjezični državi, v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja v socialistični Jugoslaviji precej napredna na papirju, v praksi pa se ni popolnoma prevedla v politično in jezikovno enakopravnost. Kljub temu pa je ta zakonodaja prispevala k večjemu zaupanju v formalne vladne institucije na Kosovu. Od-prava prevajanja in jezikovnih pravic pa je skupaj z odpravo drugih osnovnih državljanskih pravic na koncu dvajsetega stoletja prispevala k krepitvi napetosti in sporov med etničnimi skupnostmina tem območju. V sklepnem delu članka sta prevajanje in tolmačenje izpostavljena kot ključni dejavnosti pri podpori implementaciji jezikovnih pravic in zaupanju v pravni sistem, pri čemer so jezikovne pravice učinkovite le, če jih podpirajo druge državljanske pravice, kot sta pravica do izobrazbe in do političnega udejstvovanja.
Keywords: constitution; criminal procedure code; education; izobraževanje; jezikovna enakopravnost; kazenski procesni zakonik; linguistic equality; prevajanje; translation; ustava