Dostop posameznika do sodne presoje ustavnosti in zakonitosti - Mavčič, Arne (Dignitas (Ljubljana), 2010)
Dostop posameznika do sodne presoje ustavnosti oziroma zakonitosti se ponekod tudi odraža v povečanem številu individualnih vlog, kar naj bi v nekaterih primerih ogrozilo funkcijsko sposobnost ustavnih sodišč. Zato zakonodajalci tedaj iščejo rešitve, da bi organe sodne presoje ustavnosti in zakonitosti razbremenili manj pomembnih ali domnevno brezplodnih postopkov. Pri tem tudi Slovenija ni izjema. Ustavne garancije človekovih pravic in temeljnih svoboščin, njihovega uresničevanja in varstva pa vendarle upravičujejo uvajanje in obstoj ustavnosodnega varstva na podlagi popularne pritožbe (pobude), ustavne pritožbe in različnih drugih oblik varstva.
Keywords: Control of constitutionality; Človekove pravice; Fizična oseba; Human rights; Legality; Natural person; pobude; Presoja ustavnosti; pritožbe; sodna presoja; ustavnost; varstvo človekovih pravic; Zakonitost