Comparison of Dundubia vaginata (Auchenorrhyncha: Cicadoidea) songs from Borneo and Peninsular Malaysia - Prešern, Janez (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2004)
Raziskali smo napeve škržada Dundubia vaginata Fabricius 1787. Analiza napevov je bila narejena na 21 posnetkih različnih osebkov s štirih najdišč v celinski Maleziji in 10 posnetkih z enega najdišča na Borneu. Rezultate smo primerjali z že objavljenim opisom napevov z Bornea. Napevi škržada D. vaginata iz celinske Malezije se jasno razlikujejo od napevov bornejske populacije. Kratki, ozkopasovni in frekvenčno modulirani prvi deli dvodelne fraze bornejske populacije so analogni kratkim zadnjim delom fraze populacije iz celinske Malezije. Daljši širokopasovni deli fraz obeh populacij imajo podobne lastnosti. Na dveh najdiščih v celinski Maleziji smo posneli napev nepoznane simpatrične vrste škržadov. Napev je zelo podoben napevu bornejske populacije D. vaginata. Največja razlika je v neenaki dolžini fraz tega neidentificiranega, vendar verjetno sorodnega taksona. Naše raziskave kažejo, da je Dundubia vaginata v resnici kompleks vrst.
Keywords: insekti; oglašanje žuželk; škržati