Jezik in kultura v raziskovanju medetničnih odnosov - predstavitev izbranih vidikov - Novak-Lukanovič, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
V prispevku avtorica predstavlja izbrane raziskovalne projekte, ki so potekali v okviru programa Inštituta za narodnostna vprašanja iz Ljubljane. Omenjeni raziskovalni projekti so po vsebini in metodologiji obravnavali tudi področje jezika in kulture v medetničnih odnosih. V prispevku so izpostavljene teme, ki jih je avtorica posebej raziskovala, in sicer jezikovni in kulturni pluralizem, jezikovno prilagajanje, ekonomski vidik jezika. Posebej je izpostavljen projekt OECD/ Ceri Izobraževanje, kulturni in jezikovni pluralizem ter izbrani empirični podatki jezikovnega prilagajanja, ki izhajajo iz večletnega longitudinalno zastavljenega projekta Etnična identiteta in medetnični odnosi v slovenskem etničnem prostoru , predstavljen je tudi projekt Alpe-Jadrana o položaju manjšin v tem regionalnem prostoru, projekt UNESCO-a o večplastni identiteti ter raziskava, ki je potekala v okviru CRP-a Percepcija jezikovne in kulturne raznolikosti v obmejnih mestih.
Keywords: culture; kultura; regionalizem; medetnični odnosi; raziskovalni projekti; jezikovni pluralizem