Niko Županič kot slovenski etnolog - Promitzer, Christian (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2003)
Avtor v prispevku oriše zgodovino Slovenskega etnografskega muzeja pod vodstvom Nika Zupaniča, prvega direktorja muzeja od 1923 do 1940. Po uvodu o Zupaničevem življenjepisu pred tem obdobjem opiše njegovo vlogo v začetnem razvoju muzeja v času, za katerega so bila značilna zelo skromna državna sredstva. Ker je Zupaničeva vloga v slovenski etnologiji se vedno sporna, avtor skuša dokazati, da je Zupaniča vsaj njegov službeni položaj prisilil, daje delal kot slovenski etnolog in da mu je zaradi tega treba priznati primerno mesto v slovenski etnologiji.
Keywords: Zupanič, Niko, 1876-1961; biografije; ethnology; etnologija