P53 - the paradigm of tumor-suppresor genes? - Jezeršek Novaković, Barbara (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Spremembe tumor supresorksega gena p53 so najpogostejše genetske spremembe, kiso jih doslej odkrili pri bolnikih z malignimi boleznimi. Proizvod omenjenega gena - p53 protein je namreč pomemben element različnih biokemičnihpoti, ki so ključne v procesu karcinogeneze: vključno s procesom prepisovanja DNA, ohranjanja stabilnosti genoma, popravljanja poškodb DNA, terkontrolo celičnega ciklusa. Analiza mutacij p53 gena in spoznavanje biokemičnih poti programirane celične smrti ter zaustavitve celičnega ciklusa,ki ju sproži p53 protein, sta prispevala k razumevanju patogeneze rakana molekularnem nivoju, kot tudi mehanizmov, preko katerih p53 deluje kot "zaviralec" tumorjev. Namen tega preglednega članka je strniti doseadanja dognanja o p53, saj naj bi razumevanavedenih procesov v bodoče olajavljenju malignih bolezni na molekularnem nivoju.
Keywords: Genes, p53; Genes, suppressor, tumor; Genetics; geni; mutacije; Mutation; Neoplasms; Protein p53; rak (medicina); Transcription, genetic