Kako naj zveni mesto? - Kovačič, Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2018)
Avtorica se v članku posveča zvonjenju cerkvenih zvonov in ulični glasbi v mestu Ljubljana. Po krajši uvodni predstavitvi splošnih raziskovalnih konceptov do zvokov in zvočne krajine v raziskovalni sferi ugotavlja, kakšna so sodobna razmerja mestne in okoljske politike do zvokov v javnem prostoru in kako jih vključuje v koncept kakovosti bivanja. Na drugi strani avtorica izpostavi odzive ljudi na zvonjenje zvonov in ulično glasbo, s čimer prikaže na dihotomijo med institucionalnimi obravnavami zvoka v mestu in doživljanjem in zaznavanjem zvokov s strani prebivalcev mesta.
Keywords: cerkveni zvonovi; church bells; cities and towns; hrup; Ljubljana; Ljubljana (Slovenia); mesta; noise; perception; predpisi; regulations; sound; street music; ulična glasba; zaznavanje; zvok