O problematiki Ba, Pb, Zn rudišča Pleše - Mlakar, Ivan (Geologija, 2003)
V prispevku so nanizani že pred leti zbrani - neobjavljeni podatki o rudišču Pleše in dopolnjeni z novimi, ki vsi govore proti interpretaciji geološke zgradbe, kakršno podaja Dozet (1999) predvsem pa skitski starosti tega rudišča. Pokazano je, da so velika konkordantna baritna telesa singenetskega nastanka vezana na točno določen horizont znotraj karbonskih plasti, nastala so skoraj gotovo v povezavi z Astursko tektonsko fazo in se v krovnini naključno stikajo s skitskim dolomitom ob narivni ploskvi. V terciarju je bilarudna substanca epigenetsko mobilizirana iz paleozojskih kamnin v omenjenidolomit. V enem izmed natančno preiskanih geokemičnih prerezov je ugotovljena mobilizacija Pb in Hg za razdaljo 70 m, pri Ba pa je ta večja od 100 m.
Keywords: barit; Barit Island; cink; geološka zgradba; Litija; Pleše; rudišča; svinec