Bolje ex-ante preventiva kot ex-post kurativa - Štiblar, Franjo (Gospodarska gibanja, 2016)
Izziv slovenskim nosilcem odločanja je pretnja globalne recesije, ki je realna. Njen učinek na slovensko gospodarsko aktivnost bi bil znova katastrofalen. Zato velja ukrepati ex-ante s pospeševanjem domačega povpraševanja. Zanj so najprimernejši ukrep investicije v infrastrukturo. Prispevajo na mikro ravni k povečanju konkurenčnosti naših podjetij, na makro ravni k dopolnitvi sicer upehanega izvoza kot motorja aktivnosti. Brezposelnih je namreč še 118.000, kapacitete tudi sicer niso izkoriščene, slabokrvnost gospodarstva pa potrjuje deflacija. Proti potencialni pretnji nove recesije je potrebno ukrepati vnaprej , ne ex-post, ker učinki ukrepov ekonomske politike delujejo z zamikom.
Keywords: ekonomska politika; gospodarstvo; krize; recesija; Slovenija