Word-formational productivity of the Slovene language in the case of sports neologisms - Stramljič Breznik, Irena (Linguistica (Ljubljana), 2011)
Raziskovanje novonastajajočih besed predstavlja aktualno področje sodobnega jezikoslovja, saj so inovacijski procesi v leksiki odsev dinamičnih teženj, ki jih narekujejo sodobne komunikacijske potrebe. Prispevek na primeru pomenskega polja šport s korpusnim pristopom v orodju SkE prikazuje tvorjenke z nizko frekvenco (npr. nogometoljubec, karatejka, sankijada) in na podlagi njihove morfemske strukture ugotavlja, ali gre za potencialne novotvorjenke, nastale po produktivnih vzorcih, ali za priložnostnice, tvorjene po individualnih vzorcih, vezanih na specifično besedilno rabo, zato pa poimenovalno fakultativne ter brez sistemotvorne možnosti. S tem bo nakazano vprašanje kombinatorike domačih in prevzetih tvorbenih prvin in vprašanje hibridizacije slovenskih tvorjenk danes. Uporabljeni korpusni pristop bo z analizo virov omogočal diagnosticirati, ali gradivo predstavlja besedotvornovzorčni jedrni ali periferni del leksike. Če hočemo detektirati nove leksikalne procese, se mora besedotvorje nujno zanimati za jezikovnosistemsko besedotvorno atipiko, ki v jezik prinaša novi tvorbeni nemir in ustvarjalni potencial, s katerim se dokazuje živost jezika ter njegova sposobnost odzivanja na različne potrebe različnih uporabnikov v različnih okoliščinah.
Keywords: besedotvorje; formation des mots; néologismes; neologisms; neologizmi; novotvorjenke; Slovene; Slovene language; slovenščina; sports; športna terminologija; terminologie sportive; word formation; word-formation