Homoerotika v najnovejšem slovenskem romanu - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2005)
Homoerotika v najnovejšem slovenskem romanu (1990-2005) se preko stereotipizacije, medikalizacije in skrivnosti le počasi prebija proti normalizaciji oz. izravnavi različnih spolnih identitet. S slovensko homoerotično literarno tradicijo je primerljiva v statusu epizodičnosti in vezanosti na mladostnike in/ali prisilne bivalne prostore. Ker je k strpnejši podobi homoseksualnosti v najnovejšem slovenskem romanu največ prispevalo prav preizkušanje spolne identitete mladostnikov, se obravnavana homoerotika še vedno vrti v krogu normalizacije po meri heteroseksualnosti, ki ji pomeni istospolnost zgolj prehodno fazo spolnega razvoja.
Keywords: homoerotika; homoseksualnost; homosexuality; Slovene literature; slovenska književnost; slovenski roman