Journey as a philosophical topos in early tomantic literary narratives - Rolka, Malwina (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Motiv potovanje je ena izmed najbolj razširjenih in trajnih tem znotraj zahodne književnosti. Je tudi univerzalni in brezčasni filozofski topos, ki so se ga misleci različnih tradicij in provenienc posluževali vse od antike naprej. Posebno vlogo igra v delih francoskih in nemških romantičnih pionirjev Jeana-Jacquesa Rousseauja in pripadnikov jenske šole (Novalisa, Friedricha Schlegla in Friedricha Hölderlina), ki so literarne pripovedi o potovanju prepojili s filozofskim pomenom. Namen prispevka je razgrnitev skupne konceptualne podlage teh pripovedi in prikaz pomembnih povezav med raznolikimi manifestacijami zgodnjeromantične misli znotraj francoske in nemške tradicije. V posameznih delih članka raziskujem zgodnjeromantično literarno figuro potovanja kot narativno osnovo za: filozofski pojem izobraževanja, kategorijo spoznanja/samospoznanja v antropološkem kontekstu in prve poskuse razdelave modernega modela historiozofije
Keywords: antropologija; historiozofija; izobraževanje; književnost; potovanje; romantika