Vibroakustično modeliranje alternatorja - Furlan, Martin (Strojniški vestnik, 2006)
V prispevku so predstavljeni osnovni prijemi pri izdelavi sklopljenega modela alternatorja za ovrednotenje vibroakustičnega odziva kot posledice različnih vzbujanj alternatorja: vibracij motorja z notranjim zgorevanjem, neuravnoteženosti rotorja ter magnetnih sil. Prikazani sta izdelava in preverjanje strukturnih trirazsežnih (3D) modelov metode končnih elementov (MKE) za osnovne sestavne dele: posamezne povezane sklope in za alternator kot celoto. Preverjanje strukturnih modelov je izvedeno z eksperimentalno modalno analizo (EMA), ki je obenem namenjena za ovrednotenje dušenja ter posodobitev strukturnega modela alternatorja. Natančneje je opisan poseben primer izračuna vibroakustičnega odziva kot posledice vzbujanja magnetnih sil.Pri tem je bil za ovrednotenje magnetnih sil izdelan trirazsežni model MKEza magnetno polje, tako da je omogočal harmonsko analizo magnetnih sil in njihov neposreden prenos v strukturni model MKE alternatorja. Na podlagi poznanega vzbujanja alternatorja, tj. magnetnih sil v določenih obratovalnih razmerah, je bil ovrednoten in analiziran strukturni in akustični odziv alternatorja.
Keywords: alternatorji; vibracije; metode končnih elementov; metode robnih elementov; analize modalne; modeliranje