Povezovanje krajevnih zbirk kulturne dediščine z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami - Ledinek Lozej, Špela (Knjižnica, 2014)
Namen: V prispevku je obravnavana digitalizacija in povezovanje 34 formalno in vsebinsko raznovrstnih krajevnih zbirk etnološke kulturne dediščine na obmejnem območju v okviru projekta ZBORZBIRK - Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom. Metodologija/pristop: Krajevne muzejske zbirke so bile ob sodelovanju strokovnjakov s področja muzeologije, arhivistike, etnologije, digitalne humanistike in informatike ter priučenih popisovalcev popisane, kontekstualizirane in virtualno predstavljene širši in strokovni javnosti. Rezultati: Vzpostavljen je bil enoten repozitorij z metapodatkovnimi opisi predmetov iz zbirk (enote), ki hrani fotografije predmetov in skenograme slikovnih ter besedilnih objektov (digitalni objekti). V repozitoriju je 4583 enot in 5190 digitalnih objektov. Repozitorij je namenjen tako raziskovalcem, strokovnjakom in študentom s področja etnologije, zgodovine in jezikoslovja kot širši javnosti, predvsem pa krepitvi prepoznavnosti območja. Omejitve raziskave: Raziskavo in rezultate projekta je omejilo samo gradivo, tj. narava v projekt vključenih zbirk in predmetov, pa tudi veliko število različno usposobljenih sodelavcev, ki so gradivo popisovali, digitalizirali in podatke vnašali v metapodatkovno bazo. Projekt je namenjen širokemu krogu potencialnih uporabnikov, zato so pri implementacijah rešitev pri ciljnih skupinah nastajali navzkrižni učinki med pristopom virtualnega muzeja na eni in raziskovalnega arhivskega repozitorija na drugi strani, pri čemer je bila večja pozornost namenjena arhivskim in raziskovalnim normativom, manj pa prezentacijskim tehnologijam. Izvirnost/uporabnost raziskave: ZBORZBIRK je eden prvih projektov na italijansko-slovenskem območju, ki povezuje neinstitucionalne zbirke in zbiratelje s strokovnjaki ter je ob rastočem ljubiteljskem zbirateljstvu lahko zgled za primerljive bodoče projekte.
Keywords: collections of cultural heritage; zbirke kulturne dediščine; collecting; zbirateljstvo; digital humanities; informacijske tehnologije; information technology; digitalna humanistika; cross-border region; čezmejno območje; čezmejno sodelovanje; cross border cooperation