Student reading associations during post-revolutionary neoabsolutism - Vašík, Miroslav (Retrospektive, 2025)
Kako so študentska društva preživela pod ostrim avstrijskim režimom po letu 1848? Clanek razkriva, kako sta se dve študentski društvi v Pragi – eno ceško, drugo nemško – prilagodili strogemu državnemu nadzoru in hkrati ohranili svoje izobraževalne in kulturne cilje. Kljub cenzuri, nadzoru in upadanju clanstva sta ti dve društvi iskali zakonite možnosti za delovanje in se odzivali na spreminjajoce se politicne okolišcine. Obstoj takšnih primerov postavlja pod vprašaj predstavo, da so bila petdeseta leta 19. stoletja zgolj obdobje represije, in izkazuje, da se je civilno življenje ohranjalo tudi pod neoabsolutisticno oblastjo.
Keywords: 1848; bralno društvo; Habsburg monarchy; habsburška monarhija; narodni konflikt; national conflict; neoabsolutism; neoabsolutizem; Praga; Prague; reading association; revolucija; revolution; student associations; students; študenti; študentska društva