Spedizione abbonamento postale — Poštnina plačana v gotovini METOU GLASILO KMETIJSKE DRUŽBI D LJUBLJANI registrovana zadruga a omejeno zavezo Štev, 6. V Ljubljani, dne 15. junija 194Z-XX Leto 59* Kdaj naj krompir ne zagrnemo — Ribizel — Sadno drevje: saditi 1 ? — Krmilni slad — Preprečenje odteljenja ponoči — Kako hranimo konje z ovsem — Nega in krmljenje doraščajoče perutnine — Sladosok v vsakem gospodinjstvu (slika) — Kuhinjski recepti (3) — Kolobarjenje v vrtnarstvu — Boleče razpoke na seskih — Vzgojni značaj zadružništva — Kmetijska družba ima na zalogi U C CD IN II. Ali bomo žito želi? — Naprava kose za košnjo žita luLUlIIH. aH vzgojiti iz samoraslih divjakov? — Kdaj naj pasemo? Po£jedz£jStvx>. Ali bomo žifo želi ali kosili? I. K. Pri nas je navada, da žito žanjemo, ponekod pa ga že tudi kosijo. Vendar se ljudje le težko ločijo od žetve s srpom, ki je za naše posestne razmere preveč tradicionalno. Zato se jim zdi, da bi žetev ne bila žetev, če bi žito kosili. Vemo pa, da v žitorodnih pokrajinah, kakor v Vojvodini, na Madžarskem in drugod, žita ne žanjejo, temveč kosijo. Saj bi drugače ogromnega pridelka ne mogli pravočasno spraviti pod streho. Tudi za naše razmere je košnja žita priporočljiva. V juniju in juliju ima kmet toliko dela, da včasih ne ve, katero je nujnejše. Takrat je tudi največja nevarnost neviht in čestokrat odločajo ure, da zrelo žito rešimo pred točo. V poštev pa še prihaja pomanjkanje delovnih moči. Ob času žetve, ko skrbi v prvi vrsti vsak zase, je silno težko dobiti, žanjice. Zato se nam zgodi, da moramo čakati, medtem ko je zrelo žito izpostavljeno nevarnosti. Pri košnji pa marsikatere nevšečnosti odpadejo. Izurjene žanjice nadomestijo moški in otroci in si zato lahko pomagamo s svojimi ljudmi. Nismo vezani na čas in pričnemo s košnjo žita takrat, kadar je zrelo. Glavno pa je, da je košnja zelo uspešna in gre delo hitro izpod rok. Spreten kosec pokosi najmanj toliko kot pet žanjic, če pa je žito lepo, še toliko več. Zdaj pa še nanizajmo ugovore. Nekateri pravijo, da se s košnjo žito preveč osiplje. Če kosimo o pravem času, ko žito ni prezrelo, se prav nič ne osiplje. Pre-zrela pšenica pa se osiplje tudi z žetvijo. Pameten gospodar bi zaradi tega žel ali pa kosil rajši en dan poprej kot pa en dan prekasno, ker bo napravil manj škode. Da se pa nekaj žita, zlasti pšenice, vedno osuje, je znana stvar. Osipanje preprečimo s tem, da kosimo ali žanjemo pravočasno in da začnemo z delom ob zori in ga končamo najkasneje do 10. ure. Ob najhujši vročini, ko je žito popolnoma suho, ne bomo želi ali kosili, zato začnimo popoldne šele ob štirih, med tem pa bomo žito, če ga ne sušimo na polju, zvozili domov in ga zložili v kozolec. Osipanje pa lahko povzroči površnost kosca in pomagačev. Zato je treba z žitom drugače ravnati kot s senom, pa naj bo to pri košnji, nalaganju ali zlaganju. Če kosa ni pravilno prirejena, kosec pa površen, je osipanje mogoče, drugače pa nikakor ne. Nadaljnji ugovor je, da se s kožnjo žito preveč zmeša. Res je, da pri košnji ne dobimo tako lepih snopov, kakor so jih delale stare žanjice, ki so včasih dale več na lepoto kakor pa na uspeh. Če je kosec vajen in ima pravilno napravljeno koso, je snop je komaj za spoznanje manj uravnano kakor pa pri žetvi. Vse pa zavisi od tehnike košnje, o kateri bomo razpravljali pozneje. Nekoliko več pažnje je treba posvetiti uravnavanju in vezanju snop-ja, če mlatimo s cepini, dočim za mlačev na mlatilnici ni treba posebne pazljivosti, ker lahko delamo velike snope. Pri stoječem žitu je košnja potem, ko se je privadimo, enostavna. Težje pa je, če je žito poleženo. Če leži oz. je nagnjeno na eno stran, je košnja še mogoča. Kjer pa je veter delal vrtince in je žito zmešano, tam pa je košnja otežkočena, če že ni nemogoča. Poskušali bomo kositi tudi v takih primerih, vsaj na takšnih mestih, kjer žito ni popolnoma pri tleh, ker je žetev prav tako težavna in zamudna. Za enega kosca so potrebni še štirje po-magači. Če pa jih ni, gre seveda z manjšim številom. V tem primeru bo pač kosec pomagal uravnavati in vezati. Kjer pa jih je pet, se opravlja delo na ameriški način, ki je najbolj uspešen. Prvi kosi, drugi s srpom poravnava žito, tretji dela poreslje (povezme), četrti snope, peti pa veže. Na ta način je delo med seboj povezano, tako da kosec komaj odhaja, oz. da ga poma-gači komaj dohajajo. Košnja žita je svojevrstna v tem, ker ne odkošavamo kakor travo, temveč prikoša-varno, to je, kosimo v žito. Odkošeno žito pada, oz. se prislanja na stoječe. Pri lepo stoječem žitu bomo kosili počez, ker tako lažje obidemo razore in se s povračanjem sproti oddahnemo. Kdor pa hoče, pa seveda lahko kosi podolgem. Bolj nerodno pa je pri poleženem žitu. V takih slučajih ne kaže drugega, da se ravnamo po legi žita. Zato bomo morda nekaj časa kosili počez, pa zopet podolgem, kakor leži žito, ki mu moramo priti za hrbet. Če leži žito od vzhoda proti zahodu, potem mora iti tudi zamah kose v isto smer, to je od vzhoda proti zahodu. Pri travi je to drugače in bi jo, če bi bila poležena v isto smer, lahko kosili tudi z zamahom od severa proti jugu. Kakor bi kosili drugače, bi ne bilo prav, ker bi se pokošeno žito ne prislonilo k stoječemu, pač pa bi padlo nazaj ali naprej po tleh. V obeh primerih se zmeša in ga je težko naravnati. Tehnika, to je način košnje žita, je različna od košnje trave. Dočim delamo pri košnji trave s koso polkrožne zamahe, delamo pri žitu ravne zamahe. To je nekako tako kakor če odkošavamo prav ozek pas, ki nam je še ostal pri košnji trave. Ti ravni zamahi morajo biti usrherjeni točno počez, ker drugače pada žito nazaj in ni prislonjeno pokonci kakor bi moralo biti. Posebno proti koncu zamaha moramo paziti, da bomo roke nekako porinili za koso naravnost počez proti stoječemu žitu. Če tega ne storimo, potegnemo z rokami, ki so prekratke, koso v polkrog nazaj in s tem že pade žito poševno nazaj. Z ravnim zamahom bomo torej uspeli, da bo odkošeno žito pokonci prislonjeno in da ne bo zmešano. Zato kosimo s preudarkom, preveč hiteti se ne da. Sicer nam niti ni treba, ker itak z enim zamahom odkosimo v širino dva do trikrat toliko kot pri košnji trave. Kosa pa je tudi težka in moramo svoje moči zmerno uporabljati, zamah naj bo močan, zato dvignimo koso na desno nekoliko od tal in jo poženimo. čimveč napravimo vetra, tem lepše bo padalo žito. Pri zaključku zamaha za trenutek počakamo, potem pa nagnemo koso oz. jadro na levo v žito, da odpadejo posamezne slamice. Če bi pa koso takoj odmaknili, se nam žito kolikor toliko meša. Koso držimo visoko od tal, k zemlji jo zelo vleče, da ne sekamo grud in kamenja. Iz gornjega vidimo, da je košnja žita svojevrstna. Kdor se hoče potruditi, bo takoj spoznal tehniko in pravilno kosil. Pri prvih zamahih pa ne sme obupati, ker je pač za vsako stvar potrebno nekaj vaje. Poudariti pa je treba, da od pravilne košnje zavisi lepa red oz. nezmešano žito. Naprava kose za košnjo žita ■ Tisti,'ki kosijo 'žito v naših'krajih, uporabljajo kupljene kose, ..pravzaprav kosišča. s tozadevno pripravo. Kolikor vem; te naprave niso primerne, zato tudi košnja. n;i' takšna kakor bi morala biti. Žito se ob zamahu lomi in zatika. Zaradi tega je' razumljivo, da je vrsta neurav-nana in zmešano žito. To se dogaja zato, kar. fe jadro (naprava, ki pritiska žito) prenizko in ker je preko oboda jadra napeta žična mreža, v katero se žapikujejo zlasti drobne slamice. Prav zaradi tega so najbrže. mnogi nezadovoljni s košnjo, kar je-poVsem razumljivo. Kositi je težko in učinek dela ni zadovoljiv. Če hočemo, da bomo s košnjo zadovoljni; si -bomo sami pripravili koso. S tem. v. zv.ezi je le nekaj dela, stroškov pa nobenih. Vzamemo eno od kos, ki naj bo močna, ni pa treba določiti najboljše. Nekateri kosijo žito s krajšimi lažje kot z daljšimi. V goščavi si poiščimo dva in pol metra dolgo palico (divji dren, kačje grozdje), ki naj bo gladka in kolikor mogoče enakomerne debeline prsta. Ta palica bo za napravo oboda, čez katerega i bomo napeli prevleko. Za to svrho bomo poiskali primerno staro blago, ki naj bo čimbolj gladko, da se žito oz. rese ne pri-jemljejo. Najboljše je debelo platno,? stara ponjava (plahta), ki pa ne sme biti predebela, ali podobna tkanina, samo da ni pretežka. Potrebna velikost je približno 1 m dolžine in 45 cm širine. Pripravimo si še tanko in dovolj odporno letvo za oporo v dolžini 1.40 m, pol metra žice za vezavo, nekaj žebljičkov in lanenega sukanca ali tankega motvoza, s katerim bomo pripeli prevleko. Razen potrebnega orodja so to vse priprave za napravo kose oz. jadra. Pri delu sta potrebna dva, eden drži, drugi pa dela. Če leži kosa na tleh, stoji jadro pokonci, to je v smeri kljuk. Da bomo palico lahko brez skrbi ovijali in jo prilagodili potrebni obliki oboda za jadro, jo denimo v vročo peč ali pa jo držimo nad ognjem, da se nekako prekuha. Še vročo privežimo z žico na gornji del kosišča in sicer debelejši konec, ki smo ga na spodnjem delu nekoliko obrezali, da se lepše prilega. Palica naj sega od kon- Kosa z jadrom (spredaj) Ta lok je potreben, ker pobira tiste slamice, ki jih odreže konica ftose. Od loka dalje oblikujemo palicoravno. Če držimo koso pravilno v .rokah -obrnjeno ž lokom proti steni* se ji mora palica prile-.gati., Višina jadra se mora ršvnati f)o velikosti žita. Komur se hoče, "bo napravil dve kosi; eno z nizkim jadrom ;za»ječmen, ajdo in majhno pšenico, drugo za oves, rž in , veliko, pšenico. Če delamo le eno, mora biti prilagojena za rvelika ži£a. Za naše razmere je primerna višina jadra 80cm. Nekoliko je lahko žito večje od jadra, če pa je preveč, se nam lomi, preveša preko jadra in s temni£ša. čim višje je jadro, tem lepša je košnja, s tem pa tiidi napornejša, ker ga ovira zrak. Pri določeni višini uvijemo palico počez v širino 15 do 20 cm, potem zopet doli proti kosišču in nekoliko poševno v smeri velike kljuke, kjer jo privežemo na prednjo stran kosišča. Spodnja širina jadra, merjena od loka proti kljuki, naj znaša od 35 do 40 cm. Ko smo primerno uvili palico- in napravili obod, pripnemo na njega prevleko. Ne sme nas motiti, če obod ne obdrži pravilne oblike; glavno je, da so zavoji na pravem mestu, ker hladne palice ne moremo poljubno uvijati. Zato pazimo pri pripenjanju prevleke, da bomo sproti uravnavali palico tako, kakor je potreb- no z ozirom na določene mere. Šivati začnemo pri kosišču v smeri pete in sicer tako, da ovijamo s prevleko prednjo stran kosišča in oboda; robovi prevleke in voz-lji so ha zadnji strani jadra, prednja stran pa. mora biti. gladka. Šivamo sem in tja (kot bi šivali s strojem), po .notranji strani oboda in delamo precej dolge šive. Sproti napenjamo prevleko in uravnavamo obod, da dobi pravilno obliko. Kadar s ž' prevleki na najbolj izpostavljenih mestih obrabi, jo zakrpamo. Glejmo le na to, da je jadro napeto in prednja stran gladka,- ker se drugače zatika žito. Jadro pa še vedno ni ustaljeno, zato mu napravimo oporo. Brez nje bi ne mogli kositi, ker bi jadro zaradi zračnega pritiska plahutalo sem in tja'. V ta namen uporabimo že poprej omenjeno letvo (latico), ki jo pribijemo za kosišče in kljuko in privežemo za obod na obeh straneh. Najprej jo točno uravnamo; biti mora pribita in sicer na žadnjo stran kosišča med malo in veliko kljuko, na prednjo stran velike kljuke, privezana pa na zadnjo stran jadra. Opora ima poševno lego od kosišča do vrha jadra, kjer jo pri zunanji strani oboda tikoma odrežemo, da ni ovire pri košnji. S tem je delo s koso končano in imamo pripravljeno, ko pride čas. Če jLe dobro napravljena, bomo imeli z njo pri stoječem žitu mnogo veselja. Kjer pa je pomanjkanje delovnih moči, bomo ta nedo-statek najlažje nadoknadili s košnjo žita. Kdaj naj krompir ne zagrnemo? Od naših očetov smo se naučili, da se mora krompir vedno zagrniti, če le mogoče dvakrat, da so grobovi čim večji. To je v obdelovanju krompirju pdstalo pravilo, !kateremu se brez pomisleka pokoravamo. Izkušnja nas uči, da ni pravila brez izjeme. Posebno velja to za naravo, katere zakone še ne poznamo dovoljno. Tudi glede zagrtanja krompirja posto-jijo izjeme in sicer v izrazito sušnih pokrajinah. Z visokim zagrtanjem se povečava površina zemlje, iz katere izhlapeva vlaga, tako da rastline lahko trpijo na pomanjkanju vode in zaradi tega zastane njihova rast ter se zmanjša pridelek. V naši pokrajini najdemo takšne sušne predele v Suhi in Beli Krajini ter ponekod na Krasu, kjer moramo posvetiti večjo pažnjo očuvanju zimske vlage, saj so daljša razdobja izrazite suše kaj česti pojav. Prav tako moramo previdno postopati na izrazito peščenih zemljah, posebno, če je spodnji sloj zemlje (mrtvica) kamenit ali iz grušča, ki ne more vezati in konzervirati večje množine padavin, da bi bile v suši rastlini na razpolago. V takšnih izrazito sušnih prilikah krom- pir ■ ne kaže zagrniti, temveč ga samo okopljemo. Ze med rastno dobo bomo opazili ,da se ihezagrnjeni krompir lepše razvija. Pri izkopavanju pa bomo ugotovili, da je nezagrnjen krompir obilnejše rodil. Tozadevni poizkusi so pokazali, da povečanje donosa lahko znaša 20 in še več odstotkov. Vsak nasvet naj kmet prvo preizkusi in šele potem splošno uporabi. Na malih površinah, ki jih ne okopavamo s stroji, temveč z rdko, bomo poizkus najlažje izvedli. Pustimo torej nekoliko vrst neza-grnjenih, medtem ko druge po starem pravilu zagrnemo. Če potem pri izkopavanju s tehtanjem ugotovimo, da nam je -isto število krompirjevih grumšeljnov ne-zagrnjenega krompirja dalo večji pridelek kakor zagrnjeni, bomo zvedeli, kako naj v bodočnosti postopamo. Za poizkus bomo izbrali mesto na sredini njive in tudi zagrnjene rastline za primerjavo bomo izbrali takoj v sosedstvu. Nikoli ne smemo izbrati rastline na robeh njive, ali take v ! nestrnjenih sestojih, ker te rastline imajo I več zemlje in zraka na razpolago ter bi I bile naše ugotovitve in sklepi napačni. (zadaj) ca kosišča za 20 cm proti veliki kljuki. Prvič jo privežemo nekoliko od konca, drugič pa ob kosini peti in jo pri tem zavijemo na prednji del kosišča, da se tesno prilega gornji strani pete. Potem previdno zavijamo palico navzgor, da napravi lepi lok, ki naj sega preko kosine pete za približno 10 cm (5 do 6 prstov). VMha\itvjo. Ribizel Krulej Ei;nest Ivanovo grozdje ali ribizel je večini naših kmetovalcev in njih gospodinj znan, samo da ne bi mogel trditi, da so jim znane tudi gospodarske koristi in možnosti kulture tega okusnega in koristnega sadu. Kajti večina njih je in še smatra redki ribezov grm, ki se najde na kmetijah za »regal« (redkost ali celo okras), ne pa za koristno rastlino, ki nudi lep dohodek, hrano in pijačo. Ribezov grm nam daje namreč (če se ga pusti popolno dozo-reti) zelo okusne, prijetno kisle in dovolj sladke grozdiče, ki so dosegli pred to vojno tržno ceno 8—10 din za kilogram. Te grozdiče pa se da lepo konzervirati v kozarcih, iz njih se izdelajo dobre mezge (marmelade), okusni želeji za hrano in za prav prijeten ribizov sok, mošt in vino, katerega jačino vedno lahko sami določimo pri pripravljanju, za kakršno svrho mo da stojijo v gptovem redu in razdalji namesto ribeza že omenjena sadna drevesa. Kdor bi se torej odločil za kakršni. koli način kulture ribeza, Se mora, odločiti tudi za eno ali več v kompleksu saj enih vrst ribeza. Ribezove sadike se lahko dobijo v drevesnicah, kjer so precej drage. Dobijo se pa iz drevesnic tudi potaknjenci, ki se jih lahko nareže tudi z lastnih grmov). V jeseni jih vložimo v dolžini 15 do 20 cm v zemljo, tako da gleda 2—3 očesa iz nje. Do prihodnje jeseni so se že večinoma dobrq zakoreninili, ako ne, se jih pusti še eno leto v zemlji. Ko so dovolj zakoreninjeni, se jih razsadi obrezane na 5—8, oči na razkoličena mesta. Primerno je na vsako mesto posaditi 3—5 grmičev v - obliki trikota ah kvadrata v razdalji 20—25 cm, y sredino kvadrata pa se posadi peta sadika,, ako se jih toliko posaditi namerava. S tem se doseže, da se grm čim hitreje razraste in več rodi. Normalno naj ima vsak grm 20—25 stebel (rozg). Iz starih grmov naj se stara stebla izrezavajo, ker so slabo rodna. Ribez praviloma rodi na mladem- lesu, zato je pomlajevanje in obrezovanje potrebno. Močne enoletne mladice se prikrajšajo na 2—3 očesa. Ko v jeseni listje odpade, je potrebno ribezove grme pri zgornji tretjini zvezati z vrbo, meko, srobotjo ali kakim drugim vezivom v snop, da sneg grma ne pritisne ob tla in, ga polomi. Kakor vsa kultura, tako zahteva tudi ribez pravilno pripravo zemlje pred raz-saditvijo in poznejše obdelovanje. V rahli zemlji zadostuje globoko oranje in njemu sledeče rahljanje spodnje mrtvice. Nato se zemlja razravna in zabrana, nakar se lahko sadi. Tudi z rigolanjem na 50 cm se lahko pripravi zemlja. Sadikam je pri-gnojiti kakor pri sajenju drevja. Iz gospodarskih razlogov je primerna medkul-tura okopavin vsaj v prvih letih, da se vsaj obdelovanje izplača. Ribezove nasade je okopavati, kakor vinograd. V jeseni globoko kop z gnojenjem, spomladi in poleti se škrilji (okopava), da se zatira zel. Zlasti je treba paziti na slak, katerega je zelo težko zatreti, če se enkrat vraste v ribizov grm,. ker ga prepleta, in mu ! škoduje. Ob času, ko. se ribizove grozdiči razvijajo, je priporočljivo grmom prilivati z vodo razredčeno gnojnico. V juniju—juliju dozorijo ribezovi grozdiči. Nič ne bomo na škodi, če jih pustimo dalj časa zoreti, ker bodo postali okusne j-ši in slajši. Popolnoma razviti grm da 2—3 kg grozdičev, ali 1—21 soka. Vsaka gospodinja ve. kako se konzervira sadje in kuhajo mezge in sokovi. Vse to velja tudi za ribizove grozdiče. Mnogi pa ne vedo, kako se pripravlja ribizov mošt in vino. Ribizove grozdiče je treba očistiti ne-srjage, listov i. dr. ter jih v škafu ali kadi tako premečkati z lesenim kijem (batom); da se peške ne poškodujejo, ker bi dobilo vino drugače trpek okus po peškah. Mezga se postavi potem 2 dni na hladite, kier jo je večkrat dnevno premešati. Na to se preša, kakor trsno grozdje. Ribizov sok vsebuje veliko kisline, katero je treba razredčiti z dodatkom 2 litrov vode ha 1 liter ribezovega soka. Z dodatkom sladkorja lahko napravimo:. doinače ribezovo vino (9% alkohola), če dodamo Va kg sladkorja; namizno ribezovo vino (11% alkohola), če dodamo 3U kg sladkorja; likerno'ribezovo vino (17«/« alkohola), če dodamo 1 kg sladkorja na tri litre z vodo razredčenega soka ali na en liter čistega ribezoveŽiTsoka. To1 pa storimo tako: Ugotovimo količino ribezovega soka, odmerimo dvojno količino vode, v kateri raztopimo sladkor. Sladkorno vodo lahko tudi malo pogrejemo, da bo mlačna. Nato zlijemo vse skupaj v čist in zdrav vinski sod ter zapremo sod s ki-pelno veho. Paziti moramo, da sod ne bo v pilko poln, ker bi drugače prekipeval mošt. Ko mošt odkipi, se prične vino čistiti in takrat ga je treba pretočiti v drug zdrav in čist vinski sod, kjer pokipeva in se popolnoma očisti. Čisto vino se lahko hrani v sodu ali pa potoči v steklenice. Z ribezovim vinom, ki je zelo okusno, je postopati kakor s trsnim ali sadnim vinom. Kakor že rečeno, je ribez glede zemlje zelo malozahteven. Uspeva na vseh nesu-hih zemljah ,ljubi pa bolj mokra tla. Takega sveta pa je pri nas veliko, ki je prav slabo in malo gospodarsko izkoriščan. Takim krajem in gospodarjem je ta članek namenjen in takim, ki ne pridelajo dovolj domače pijače, pa tudi ljubljanski okolici, ki ima dobro tržišče v Ljubljani in prav primeren svet za sajenje. SadjaKStvo. Sad no drevje: sadili ali vzgojiti iz samoraslih divjakov? ga pač potrebujemo. To poslednje je za kraje in gospodarje, ki si morajo vino in sadjevec kupovati, za sebe in svoje delavce, največje važnosti. Ribezov grm (lahko ga gojimo tudi v obliki drevesca, kar pa iz gospodarskega stališča ne priporočam), glede kakovosti zemlje ni posebno zahteven. Ljubi bolj vlažno zemljo kakor pa suho. Sam ga imam posajenega pri vinogradu, 400 m nad morjem in prav lepo uspeva. Tudi visoka podtalna voda mu ne škodi, ker rase j o korenine plosko. Če pa je svet le preveč suh, se mu listje in grozdiči ob suši posušijo in osujejo. Proti spomladanskem jnrazu je ribez prav slabo občutljiv, kajti opazil sem ob pozebah trt in sadnih dreves, da je ribez vseeno lepo rodil. V razmerju z drugimi sadnimi vrstami, napada ribez le malo škodljivcev. Tu in tam ga napadejo listne uši (rumene), ki se zatirajo z 1 >/2% tobačnim izvlečkom" in pa kaparji, ki jih zatiramo z zimskim škropljenjem. Tudi bolezni ribez prav redko napadajo. Edino palež, ki mu lahko škoduje, ta pa se zatira z l°/o bordoškim škropivom kakor pri trti — če se pojavi. Ribez je torej sadna vrsta, ki prav malo in redko trpi od vremenskih pojavov (mraza), škodljivcev in bolezni. Mnogo večji sovražniki šo mu pa ob zoritvi kokoši, ptiči in otroci, kar je lahko preprečiti. Ribeza je več vrst. Predvsem se razlikuje po barvi v rdeč, bel ali črn ribez, Te vrste pa imajo .več podvrst. Za naše prilike je najpriporočljivejše saditi rdeče in bele vrste holandskega ali francoskega ribeza, ki imajo večje grozdiče in debelejše jagode, medtem ko ima naš domači ribez manjše grozdiče in drobnejše jagode, zato pa boljšo arotno in okus. Črni ribez sicer bohotnejše raste, je manj zahteven in obilnejše rodi, ima pa neprijeten duh (kot po stenicah), kar ga dela neprijetnega pri uživanju sadu ali mezge, medtem ko zgubi v vinu precej tega okusa. Navadno se goji ribez ob plotovih vrtov, kjer najmanj ovirajo vrtno delo in se na ta način zemlja najbolje izkoristi. Sadimo jih v razdalji 1—1.20 m. Pridelek služi le domači uporabi malega gospodar- i stva. V bližini večjih mest po drugih državah pa se nahajajo obširni nasadi ribeza za masovno produkcijo, da zalagajo s tem sadom mestna tržišča, tovarne mezge in pripravljajo ribezovo vino za dom in prodajo. Taki večji nasadi se lahko gojijo kot podkultura v vrstah visoko-stebelnih sadovnjakov. Čeprav raste ribez pod drevesno senco, vendar zaradi svoje zgodnje zoritve (junij, julij) tudi v senci j lahko popolnoma še v juliju dozori. Tudi kot medkultura med vrstami visokcdebel-nih ali nizkodebelnih sadovnjakov bo dobro uspeval. V tem slučaju se ga med dvema vrstama sadnih dreves sadi v več vrstah tako, da je oddaljena vrsta od vrste 1.50—2 m, v vrsti za grm od grma 1.20—1.50 m. Ribez se lahko goji tudi kot samokultura, v katerem primeru naj ise sadijo vrste v taki razdalji, kakor se misli nasad obdelovati. Ako je zamišljeno jesensko okopavanje z vprežno živino (plugom), tedaj naj bo vrsta od vrste 2—3 m (pri čemur je dana možnost med-kulture krompirja in drugih okopavin), če pa se misli obdelovati z motiko, je lahko vrsta od vrste 1.50—2 m, medtem ko naj bo v vrsti grm od grma 1.20—1.50 m. Zelo uspešne bi bile tudi mešane kulture ribeza z breskovim, črešnjevim ali slivovim drevjem, seveda če tem kulturam podnebje ugaja, V tem primeru veljajo razdalje sajenja kakor pri samokulturi, sa- V starih časih smo divjaka, tam kjer je seme izklilo, pustili, da se je razvil v 4 do 51etno drevesce in ga potem cepili. Dandanes navadno nimamo toliko potrpljenja in tudi cepljenja veščih ljudi ni na razpolago, ki bi cepljenje strokovno znali izvršiti. Zato raje kupimo že cepljena sadna drevesca v drevesnici in jih posadimo na določena mesta. Kdor pa le ima dovolj potrpljenja za čakanje, sadi seme takoj v zemljo (1—2 prsta globoko), ga z nekoliko žagovine pokrije in zabije zraven kol, da mesto setve obeleži. Če zemljišče prej razmeri, bo tudi na ta način vzgojil drevesa na pravilnih razdaljah, tako da bo imel sadonosnik prikupen izgled. Seveda bo potem preteklo 4—5 let, dokler drevesca toliko ne pora-stejo, da jih moremo cepiti. Nega teh drevesc je potem ista, kakor onih, ki smo jih kupili v drevesnici in zasadili. Oblikovati moramo krono, gnojimo ali okopamo kakor že stoječe sadno drevje itd. Vendar pa samoraslo drevesce ne potrebuje kola v oporo in pri njem ne opažamo bolezni, ki nastanejo vsled preplitke ali pregloboke saditve. Kaj je torej bolj priporočljivo: saditi ali Vzgojiti sadno drevje iz samoraslih divjakov? Oboje je priporočljivo in pravilno, samo na jasnem si moramo biti, kakšne prednosti nam eden ali drugi način vzgoje nudita. Vzgoja iz samoraslih divjakov ,ima sledeče prednosti: 1. Drevesce nikoli ne izkopljemo in zato razvija nemoteno svoje korenirie v globino in širino, dokler ne začne roditi. Navadno so takšna drevesa tudi' najbolj rodna, čeprav šele v poznejših letih, posebno, če jih je negovala vešča roka. 2. Prihranimo si stroške za nabavo drevesca, saditev in kol. je vsega upoštevanja vredno v legah, kjer sadno drevje rado pozebe. 4. Korenine se vsled nemotene rasti odlično prilagodijo kakovosti zemlje in posebnostim mesta, na katerem rastejo. Neprilika je v tem, da mora sadjar sam vzgojiti drevesa iz semena, medtem ko pri sajenih drevescih to delo opravi drevesnica in navadno boljše in strokovno pra-vilnejše. Večja škoda lahko nastane prav vsled tega, če cepitev in oblikovanje krone nista strokovno izvedeni. Pri saditvi: 1. prihrani posestnik mnogo časa, saj sadi že strokovno pravilno vzgojena in oblikovana drevesca, 2. V drevesnici si lahko drevesca izbere in tudi najde v vsakem večjem drevesni-čarskem obratu one sorte, ki najbolje odgovarjajo krajevnim prilikam. 3. Ta drevesca imajo navadno tudi lepo oblikovano krono, kar se na samoraslih divjakih ne posreči vedno. Vedno nam je potem žal tako neodgovarjajoče drevesce ŽtKutOAgja. Kdaj naj Naravni in najbolj zdravi čas za pašo j e od pozno zvečer do ranega jutra, torej skozi vso noč. Da je ta čas pravilno izbran, opazujemo pri divjačini, ki se nikoli ne pase v vročini. Domače živali, posebno krave, spuščamo dostikrat ob nepravem času na pašo. Gladne še kolikor toliko rade žrejo, toda nikoli tako marljivo in vztrajno kakor ob pravilno izbranem času. Pri paši jih motijo muhe in nevarnost napenjanja je večja, kar zmanjšuje koristi, ki jih pričakujemo od naravnega hranjenja na paši. Zjutraj ne moremo nikoli dosti rano živino spustiti na pašo, ker ta čas je najbolj priporočljiv. Rosna trava tekne živalim najbolje in je popolnoma neškodljiva. Pašo prekinemo, ko so živali polne, saj takrat se že same prenehajo pasti ali prežvekujoč postajajo in se vležejo. Najpozneje moramo prenehati s pašo, kadar se trava osuši, ker na soncu segreta hrana je živalim škodljiva. Zvečer ne smemo začeti s pašo, dokler sončna pripeka ni prenehala, sence se niso podaljšale in trava ni začela zopet postajati rosna. Seveda nastopi ta čas v vročih pasjih dnevih zelo pozno in moramo potem živali pustiti na paši pozno v noč, da se nasitijo. V najbolj vročem času je najbolj umestna nočna paša. Seveda moramo potem delo v hlevu preložiti na drugi čas, da Krulej Pri krmljenju živali s kakršnim koli žitom sem opazil v njihovem blatu (govnu), da odhajajo od njih cela zrna in neprebavljeni deli zrna. Nekaterih vrst žita več (koruza), nekaterih manj (ječmen, oves). Da bi mogla živina žito bolje prebaviti, sem ga prvotno podajal v kuhani obliki, pozneje v zdrobu. Toda oboje me ni zadovoljilo, ker sem zopet opazil, da živalski želodec tudi tega popolnoma ne prebavi in še mnogo te dragocene hrane neprebavljene odvaja v gnoj. Razmišljal sem, kako bi napravil žito prebavljivejše, Spomnil sem se na slad, ki se izdeluje iz vseh vrst žita in ki je topljiv že v posekati, ko smo z njegovo vzgojo izgubili toliko let. Hibe saditve kupljenih drevesc so: 1. Pri saditvi napravimo mnogokrat prav hude napake. Pozabljamo, da presajamo pravzaprav težkega ranjenca, s katerim moramo zelo nežno in pazljivo postopati, saj je izgubil pretežni del svojih korenin, torej organov za rast. Dorios presajenega drevja se s tem zmanjša skozi več let, če nam drevo ne usahne že prvo ali drugo leto, kar se često zgodi. 2. Tudi izdatki za nabavo drevesca in njegovo saditev niso ravno najmanjši. 3. Mnoga drevesca in sorte se nikoli ne morejo prilagoditi izmenjanim rastnim in podnebnim prilikam in drevesca niso nikoli tako odporna kakor samorasla. Zametavati in zapostavljati torej ne smemo nobenega od obeh načinov vzgoje. Zavisi le od prilik, kjer naj drevo raste, kakšne cilje zasledujemo in če imamo zadosti ljubezni in vztrajnosti za delo, ki smo ga nameravali izvršiti. pasemo? privoščimo živalim mir za odpočitek preko dneva. Večinoma bodo živali pasle celo noč, ali pa se bodo okoli polnoči vlegle in prežvekovale eno do dve uri. Rano pred solnčnim vzhodom pa se bodo že zopet pridno pasle. Če bomo pašo živali na stalnih pašnikih (na priložnostnih to ne pride v poštev) tako uredili, bo mlečnost krav ostala vedno ista. Čez noč obenem temeljito prezračimo hleve, zjutraj pa zapremo okna in vrata, da ležijo živali v hladu. Govedo ne najde pašo z vidom, temveč z vohanjem. Zato se tudi v popolnoma temnih nočeh ravno tako temeljito na-pase kakor pri dnevni svetlobi. Živali se tudi ne poškodujejo, kar vedo izkušeni pastirji. S polnim vimenom ne smemo nikoli krave spustiti na pašo, ker se potem mnogo mleka izgubi. Krave moramo vedno pred pašo pomolzti. Za razporeditev dela okoli krav velja torej sledeče pravilo: zjutraj: zgodaj molsti, paša, opoldnevni odmor, morebitna opoldanska molža; zvečer: zgodnja molža, paša, nočni odmor; nočna paša: paša, jutranja molža (malo pozneje), dnevni odmor z opoldansko molžo, večerna molža (pozneje), nočna paša. V današnjih razmerah si bomo pač pomagali, kakor je to mogoče, čeprav bomo skušali upoštevati gornja pravila. Ernest sami vodi. Zaradi tega je gotovo tudi bolj prebavljiv kakor pa žito v kakršni koli obliki. Spomnil sem se tudi na to, da so imele pivovarne včasih najbolj rejeno živino, saj je pivovarna Reininghaus v Gradcu leta 1909. razstavila samca, ki je bil 1880 Ikg težak in pitan s sladom. Torej žitni slad je tisto idealno žitno krmilo za živino. Slad pa je industrijski proizvod in je bil predrag. Proučil sem proizvodnjo slada in Videl, da si vsakdo, ki ima voljo za to, lahko izdela poljubno količino žitnega slada za krmljenje in pitanje katere koli vrste živine. Slad se da napraviti iz vseh vrst žita. V ta na- men prihajata v poštev pri nas le ječmen, ki daje najboljši slad, in pa koruza, ki daje sicer slabejši slad, je pa za naše prilike najprimernejše krmilno sredstvo. Pri poskusih s koruznim sladom sem opazil, da ga živina samega ali mešanega z drugimi krmili naravnost hlastno Uživa. Tako perutnina kakor svinje ali govedo in konji. Zmleti slad sem mešal teletom med mlelko pri hranjenju, ko so pila iz kabljice. Opazoval sem blato živine, niti slspudiitjitvx>. Sladosok v vsakem gospodinjstvu Ko je sadje dovoljno prekuhano v. Jp^ri . in se je ves sok izcedil, ga natočimo v Ste- klenice. Steklenice smo poprej oprali v, raztopini sode in potem jih pustili 24 ur v čisti vodi. Pred polnjenjem steklenice malo segrejemo, da nam se ne bi razpo-čile, če vlivamo v nje vroč- sok. Napol nimo jih ne čisto do roba, temveč pustimo za 3 cm prostora. Pazimo, da postopamo pri vsem tem kolikor mogoče čisto, da .ne spravimo v sok škodljivih glivic,- ker bi pam pozneje začel sok vreti. Zato moramo lijak, zajemalko, čepe itd., potopiti v vre-Jo v-odo in. jjh tako razkužiti.- Pazimo tudi, da so čepi novi, na obeh straneh enako debeli in prekuhani v kropu, kateremu smo dodali na 1 liter vode 4 g metasulfita: Steklenice polnimo čim hitreje in jih takoj začepimo. Polne steklenice postavljamo na glavo v pripravno košaro in jih pokrijemo s prtom. Od časa do časa jih tudi pretresemo. Čez eno uro vtaknemo vrat steklenic v raztopljen parafin (ostanki sveč). Priporoča se tudi, da polnjenje steklenic ne obavimo na prepihu, temveč v "zaprtem prostoru, ker. veter prinaša škodljive mikrobe. Steklenice shranimo v le-ižeči legi. Tako nam se bo sladosok držal leta in leta. Kuhinjski recepti Zelenjadna grmada. Fritatti: 'ti 1 mleka, 3 jajca, 12 dkg mote, sol, mast za peko. Nadev: 5 dkg riža, 8 dkg masti, 6 dkg ■gob, čebula, l(t 1 zelenega graha, 1 mala karfijola, 10 dkg stročjegk fižola, 1 kole-rabica, 1 korenje, 10 dkg presnega masla. Z vode, jajc, moke in soli speci palačinke, lahko tudi s snegom, da so bolj .rahle. Nato deni v namazano skledo 1 palačinko, to pomaži z gobovim rižem, po-krij s palačinko, potrosi z na maslu' dušenim grahom, zopet palačinka, dušen fižol, palačinka, dušenje korenje in kolera-bice. Nadaljuj, da porabiš korenje dn.ko-lerabice, karfijolo itd., na vrhu naj bo palačinka. Zelenjavo očisti, in jo kuhaj in •duši v presnem maslu. Vse to prelij s smetano, zvfkljano z rumenjaki in pecj ■V2 ure v pečici. (". •»1 smetane. • 2 rumg-; njaka). ■>., •' *** Makaronov narastek. 33 dkg makaronov, slana voda, 10 dkg presnega masla, 3 rumenjake, 3 dkg parmezana, % 1 smetane, sol, mast za pekač. Makarone nalomi, operi in deni kuhat v vrelo slano vodo. Kuhane in ohlajene ter dobro odcejene prideni k umešanemu presnemu maslu in rumenjakom, smetani, parmezanu in dobro zmešaj. Nazadnje prideni trd sneg in rahlo umešaj. Napolni nama- zano, z drobtipami potrošeno obliko ali pekač in speci. Ravno tako delaš rezančev narastek. Krompirjevi žlikrofi s porom. V2 kg moke, 3 jajca, voda. Nadev: V4 kg krompirja, 5 dkg ocvirkov, zelen peteršilj, sol, drobtine, 10 dkg masti, por. Z rezančevega testa in nadeva delaj kot idrijske, žlikrofe. Zakuhaj v1 slan krop; Kuhane scedi in potresi z dušenim porom, katerega preje: očistj- in zrezi na rezance. Nadev: kuhan, pretlačen krompir zmešaj z ocvrtimi • ocvirki, ^sesekljanim zelenim pe-teršiljem, soljo in drobtinarhi. _ ; J&atke pouke,. Kolobarjenje v vrtnarstvu Vrtnarstvo je najintenzivnejša veja poljedelstva. Od* rije dobivamo največ pridelkov. po e^dnjgi površine. Za uspešno vrtnarenje je ravno tako potrebno strokovno znanje kakor pri vsakem drugem delu v 'kmetijstvu. Kakor v kmetijstvu brez kolpbarjenjr> ne moremo doseči trajnih' uspehov, tako ga tudi v vrtnarstvu ne smemo zanemarjati, Kolobarjenje usmerja gnojenje, samo da se v vrtnarstvu zadovoljimo s triletnim kolobarjenjem. Yrtno zemljo gnojimo vsako tretje leto s ca 300 q hlevskega gnoja po k, i. Zato razdelimo vrt na tri enake dele, Na prvi ! tretjini pognojenega zemljišča bomo posejali zelje, špinačo, karfijolo, ohrovt, kolerabo. Drugo leto sejemo na tem mestu čebulo. redkev, peso, petršilj, krompir. Tretje leto gojimo zrnasto zelenjavo: grah, bob, fižol. Vse tri dele vrta razdelimo na gredice, ki so povezane s stezami zaradi lažje obdelave. Boleče razpoke na seskih Pri posameznih kravah opažamo od časa do časa, da jim razpoka koža na seskih in sicer vedno počez in le redko vzdolž seska. Kravo te rane seveda bolijo in skelijo ter je nemirna pri molži. Bolezen ni prenosna: in se pojavi le pri eni in isti živali. Traja 4—6 tednov, nakar se zopet izboljša. »■'■ .■'.-. Vzrok razpokanja seskov je nenormalna suhost kože, ki ne proizvaja dovoljno naj ravne maščobe. Tudi pri ljudeh opažamo ta pojav, saj nekaterim roke kaj rade raz-pokajo. -Poizkus, da kožo namažemo s svinjsko mastjo ali z glicerinom, bo. sicer v početku še precej uspešen, pozneje pa bo osušenje kože še huje nastopilo. Prav uspešno se je pokazala v takšnih primerih maža, ki nam jo sestavi vsak drogerist iz: 1 dela rezorcina, 20 delov lanolina, .5 delov fcinkovega oksida in 5 delov vazelina. Pred vsako molžo namažemo vse seske z njo, za kar je rabimo za eno fižolovo zrno. .Ta rnala je priporočljiva tudi za ljudi, ki trpe nš razpokanju rok ali ki se pri hoji hitro odrgnejo (volk). Vzgojni značaj zadružništva Zadružništvo je staro kakor človeški rod. Uveljavlja se ha vseh poljih družabnega razvoja. Kot so se ljudje že v prazgodovinski dobi združevali v borbi za življenjski obstanek, tako je to potrebno tudi danes. Za uspešno izpolnjevanje vsakega poklica je potrebno strokovno znanje. Zemlja je splošni blagor, ki se ne more povečati. Medtem pa potrebe vedno naraščajo z razvojem civilizacije. Zato je treba, zemljo racionelno izkoriščati, ker vemo, da so mnoge civilizacije propadle ravno vsled neracionalnega kmetijstva. .Posledice takega nazadnjaškega kmetijstva so^vedrjp pogubne, ker v proizvodnji mora'vl3da«-'po-polno ravnovesje med' poljedelstvom,, trgovino in industrijo. Skozi zadružništvo, .to je organizacijo, se najhitreje razširjajo splošna in strokovna prosveta, kultura in Sivilizacija. Zadružništvo je ne samo močan faktor za uravnavo socijalnega položaja delovnega ljudstva, ampak tudi deluje vzgojno, 'ker duševiio oplemenjuje.. Širi med" ljudstvom slogo, ljubezen, bratstvo ter enakost. Ono razvija smisel za • medsebojno Isolidarnost, pomaganje, spoštovanje, discipliniranost ter pokorščino ;.>r 2huŠtvejte. vosti. ■■MMii.' KMETIJSKA DRUŽBA ..... ima za svp je 61an$.sledeče;blago na zalogi s Gnojila: Apneni soliter i<(hJtrodelujoče • du|ičnatO gnojilo za vse vrste okapavin, povrtninoi 1 travnike,-po;* &M|jmt&); jfe kostno '; moko ' (vfsokopcfstotno fosforno gnojilo za ajdo in jčšferiisko gnojenje vino| gradov, travnike^ ozimin in- dsugih-po-J sevko^,. Preskrbite se že sedaj s temi gnojili) ker so zaloge omejene! itd." Kletarske potrebščine: Azbest. eponi|. kalimetabisulfit (za čiščenje vina), kipelnp vehe itd. Mlekarske potrebščine: Posnemalniki, pinje. Živinozdravniški predmeti: Rekord-odi-pirači za žrela, trokarji, zastavljači. Pfcrutninarske potrebščine Znamke 'za perutnino. Nabava kmetijskih potrebščin je sedaj izredno težka in kdor le zmore,- naj ne odlaša, da si jih čimprej nakuni' lnserati se računajo po naslednjih cenah: V.12 strani = Lir 19,— + Lir 1.— ogl. takse Vie strani = Lir 38 — + Lir 1.50 ogl. takse Vi2 strani = Lir 50.--)- Lir 1.50 ogl. takse i/s strani — Lir 75.— + Lir 6.— ogl. takse V4 strani = Lir 150.— 4- Lir 12.— ogl. takse 1/2 strani =3= Lir 300.--i- Lir 12.— ogl. takse 1 cela stran = Lir 600.--)- Lir 24. oglasne takse <26 X 20 cm = 520 cm) Priloge listu se računajo za vsakjh 1000 komadov 38 Lir. Mala Le proti predplačilu, vsaka beseda 20 cent., najman. 5 Lir z oglasno takso. Upravništvo ne prevzame posredovanja. Vsakega 12. v mesecu se zaključi sprejemanje oglasov za prihodnjo Številko. Brinje in fige za žganjekuho Ljubljana, 1 ima na zalogi tvrdka IVAN JELACIN, Aškerčeva cesta 1, telefon 25-07. Fige in grozdičje nudi najceneje franko Ljubljana in franko Radohova vas Sever & Komp., Ljubljana, Oosposvetska c. 5. 6 Fige za žganjekuho dobite najceneje pri Ant. Krisper-coloniale, Ljubljana, Tyrševa (Dunajska)' cesta 31. 2 Poseiiie kavarno „TABOR" v Ljubljani Oglasi w JKmetofalcu" imajo uspeh? Docent dr. Matico: SKRIVNOSTI ČLOVEŠKEGA TELESA 218 strani, 81 slik......Lir 29— Razvojni vpliv na človeško telo, da se žensko telo spremeni v moško, določitev spola itd. itd. Lapuh: MED LOVCI IN PASTIRJI 64 sfrani, 13 slik.......Lir 10 — Naročite pri: J. BLASNiKA NASL., univerzitetna tiskarna, litogr. in kartonaža, Ljubljana, Breg 10-12 SEOVENIA TRAISPORT JOSIP L. ŠILIH Špedicija — mednarodno transportno podjetje za izvoz in uvoz blaga IJiBEIAN/l MIKLOŠIČEVA C. — TEL. 27-18, 37-18 Obava izvoznega in uvoznega ocarinjenja na carinskih postajah Ljubljana, Jesenice, Rakek. Maribor, Siiiak — Železniški in carinski biro — Tarifna obvestila — Vse železniške in carinske informacije brezplačno. KMETJE? Ukrenile vse potrebno, da dobile iz svoje zemlje čim obilnejše in čim boljše pridelke. IzvrSMe pravočasno košnjo, seno dobro posušite, da bosie imeli dovolj dobre živinske krme za zimo. Po košnji gnojite travnike z gnojnico in superfosfalom. Pridelke ozlmin spravljajte pazljivo, da bo čim več klenega zmja Slrnišča po končani želvi čimpreje preorjile, da s tem preprečile nepotrebno izsuševanje zemlje. §e|le čim več ajde, kaleri izdatno pognojiie, da bo čim več ajdovih žgancev. Strniščna repa je zelo važna za živalsko krmo. zaio ji gnojite s hlevskim gnojem ali z gnojnico in dodatkom umetnih gnojil. Zelenjave tudi w poletfu in jeseni ne podcenjujte. Sejte čim več poznih zele-njadnih vrst, da ne bo pozimi manjkalo zdrave hrane. Slcroi»Me sadno drevje, da bo pridelek sadja zdrav in obilen. Proučile dobro in upošievajie vse uredbe in določbe za uravnavanje kmetijske proizvodnje in vnovčevanje kmetijskih pridelkov, da se izognete neljubim zakonskim posledicam! Vsa tozadevna potrebna pojasnila in navodila daje ^PREVOD u PREHRANJEVALNI ZAVOD ZA LJUBLJANSKO POKRAJINO