Dogodek v poeziji Maje Vidmar, Alojza Ihana in Uroša Zupana - Ocepek, Manja (Slavistična revija, 2025)
Članek se ukvarja z vprašanjem prisotnosti dogodkov v liriki. Prinaša nekatere novejše teoretične poglede na to kategorijo in jih aplicira na izbrano poezijo najvidnejših pripadnikov generacije pesnikov, rojenih okrog leta 1960 – Maje Vidmar, Alojza Ihana in Uroša Zupana –, v zvezi s katerimi se pogosteje pojavlja oznaka o narativnosti, ki je del širše diskusije o pripovednem obratu sodobne (slovenske) poezije. Izkaže se, da je zanimanje za pripovedne strategije, predvsem dogodek in z njim povezano zgodbo, opazno pri vseh treh avtorjih, a njihova poezija – kljub narativizaciji – zaradi vloge, ki jo pridobivajo v njej predstavljeni dogodki, ostaja primarno lirska. Izsledki analize ponujajo sklep, da je narativnost mogoče razumeti kot eno izmed skupnih točk sicer heterogene, sinkretične, s pluralizmom avtopoetik zaznamovane slovenske poezije ob njenem vstopu v novo tisočletje.
Keywords: contemporary Slovene lyric poetry; Ihan, Alojz; lirsko-epska hibridnost; lyric-narrative hybridity; narativnost; narrativity; Slovene literature; slovenska književnost; sodobna slovenska poezija; teorija lirike; theory of the lyric; Vidmar, Maja; Zupan, Uroš