Z dokazi podprta rehabilitacija bolnikov po možganski poškodbi - Grabljevec, Klemen (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Napredek na področju tehnologije in večja dostopnost ustrezne urgentne oskrbe poškodovancev na terenu sta privedla do večjega števila oseb, ki preživijo po težki možganski poškodbi. Ti poškodovanci so naraščajoča skupina oseb z omejitvami pri funkcioniranju. Zaradi vedno večjega poznavanja posledic možganske poškodbe za posameznika in družbo so razvili različne ukrepe in pristope k rehabilitaciji bolnika po možganski poškodbi. Različne interesne skupine pa so se zaradi hitrega naraščanja različnih vrst rehabilitacijskih ukrepov in strategij začele zanimati, kateri pristopi so učinkovitejši. Kadar načrtujemo dolgotrajen rehabilitacijski program za bolnika po možganski poškodbi, se srečujemo s tremi ključnimi vprašanji, ki jih obravnava ta prispevek: Ali je pomembno, da je bolnik vključen v zgodnjo celostno obravnavočim prej je mogoče? Ali je intenzivnost rehabilitacije, merjena z urami terapije, pomembna za končni izid le-te? Ali koordiniranje obravnave lahko bolniku pomaga doseči višjo raven funkcioniranja na več področjih?
Keywords: dolgoročni izid; možganske poškodbe; rehabilitacija; vocational rehabilitation; zgodnja rehabilitacija