Interakcije zdravil z zaviralci angiotenzinske konvertaze - Pal, Marjetka (Acta medico-biotechnica, 2012)
V članku predstavljamo pregled potencialno klinično pomembnih interakcij zdravil (DDIs) z zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE). Na osnovi pregleda dveh knjig Stockley's Drug Interactions in dveh preko spleta dostopnih podatkovnih zbirk o DDIs smo opisali več kot deset takih DDIs, razložili njihove mehanizme, opredelili njihov klinični pomen ter navedli možnosti za njihovo preprečevanje oz. ustrezno obravnavo. Večina DDIs z zaviralci ACE je farmakodinamičnih, le nekaj jih je na nivoju farmakokinetike. Največ DDIs z zaviralci ACE se odraža kot prekomerno znižanje krvnega tlaka, hiperkaliemija ali nefrotoksičnost. Dokazali so tudi, da zaviralci ACE zvečajo toksičnost litija in da lahko vplivajo na pojav hudih preobčutljivostnih reakcij pri bolnikih, ki so prejeli parenteralne pripravke železa, ali pri bolnikih, ki sočasno jemljejo alopurinol. Prav tako je zaviralce ACE zaradi njihove lastne hepatotoksičnosti potrebno previdno kombinirati z drugimi hepatoksičnimi zdravili. Zaradi velike porabe zaviralcev ACE je pogostost neželenih učinkov zdravil zaradi DDIs z zaviralci ACE visoka. Ugodno pa je, da lahko v večini primerov teh DDIs ustrezno ukrepamo že s primernim kliničnim in laboratorijskim spremljanjem bolnikov oz. s prilagoditvijo odmerkov sočasno predpisanih zdravil.
Keywords: angiotensin-converting enzyme inhibitors; drug-drug interactions; drug-interaction databases; interakcije med zdravili; podatkovne zbirke; zaviralci angiotenzinske konvertaze