Pomen znakov kaznivega dejanja pri izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi - Filipčič, Katja (Delavci in delodajalci, 2021)
Zakon o delovnih razmerjih določa, da se lahko izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če ima kršitev delovnih obveznosti vse znake kaznivega dejanja. To pomeni, da je treba ugotoviti bit kaznivega dejanja, protipravnost in krivdo; ne zadošča ugotovitev, da kršitev ustreza opisu nekega kaznivega dejanja. V prispevku je pojasnjena vsebina vsakega znaka in težave, s katerimi se ob tem srečujejo sodišča.
Keywords: criminal offense; criminal responsibility; delovna razmerja; delovno pravo; extraordinary termination of an employment contract; guilt; illegality; izredna odpoved; kazenska odgovornost; kazniva dejanja; krivda; protipravnost