Felling maturity criteria of beech stands in Slovakia - Petráš, Rudolf (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2010)
Prispevek obravnava sečno zrelost bukovih sestojev na Slovaškem. Z ekonomskega zornega kota je sečna zrelost odvisna od volumenske produkcije, sortimentne strukture pri različnih starostih sestoja in stroškov gozdnega dela. Kulminacija neto vrednostne produkcije je prevladujoči kriterij pri določitvi sečne zrelosti bukovih sestojev. Analize kažejo, da stroški pridobivanja lesa po starosti sestoja okoli 40 let pričnejo umirjeno padati. Povprečni vrednostni prirastek bukovih sestojev je odvisen od bonitetnega razreda. Bruto vrednostni prirastek kulminira v povprečju 15 let kasneje kot volumenski prirastek, neto vrednostni prirastek pa v povprečju 28 let kasneje. Slednji kulminira pri starosti med 105 in 150 leti.
Keywords: bukov gozd; prirastek; sečnja; Slovaška