Solid-state NMR spectroscopy and first-principles calculations - Ukmar Godec, Tina (Acta chimica slovenica, 2011)
Z NMR spektroskopijo 1H MAS in CRAMPS ter 1H-13C CPMAS in HETCOR smo preučevali dva polimorfa indometacina. Dobljeni spektri so jasno razkrili strukturne razlike med polimorfi, predvsem razlike v številu molekul indometacina v asimetričnih enotah kristala in v konfiguracijah vodikovih vezi med posameznimi molekulami modelne učinkovine. Meritve smo dopolnili s kvantno-mehanskimi izračuni izotropnih kemijskih premikov jeder 1H in 13C v okviru teorije DFT/GIPAW. Pri izračunih smo se omejili na polimorf gama, katerega struktura je dobro znana. Račune smo opravili s programskima paketoma Quantum Espresso (prosto dostopen) in CASTEP (komercialno dostopen). Rezultati izračunov z obema paketoma so odlično sovpadali z izmerjenimi vrednostmi, kar nam je omogočilo, da smo spektralne črte v 1H in 13C NMR spektrih nedvoumno pripisali jedrom na posameznih kristalografskih mestih v osnovni celici indometacina gama.
Keywords: CPMAS; CRAMPS; GIPAW; indometacin; indomethacin; kemijska struktura; kristalna struktura; nuklearna magnetna resonanca; polimorfija; polymorphism; solid-state NMR; vodikova vez