Geospatial linked data proliferation in nmcas: systematic literature review - Čeh, Marjan (Geodetski vestnik, 2023)
V raziskavi smo se osredotočili na sistematični pregled literature o objavljanju geoprostorskih podatkov v tehnologiji povezanih podatkov (linked data – LD) pri geodetskih upravah evropskih držav, odgovornih za zemljiško administracijo. Analizirali smo znanstvene študije, objavljene v letih od 2014 do 2023. Odkrivali smo vzroke za razmeroma počasno uveljavljanje LD-tehnologij za objave geoprostorskih podatkov. Metodologija temelji na analizi problemov, posegov, primerjav, izidov in okoliščin (PICOC) ter iskanju s tako imenovanim »vzvratnim valjenjem snežne kepe«. Postopek presoje upravičenosti za vključitev člankov v sistematični pregled literature je predstavljen v Smernicah za prednostne postavke poročanja za sistematične preglede in metaanalize (PRISMA). V naboru devetnajstih izbranih člankov smo analizirali vsebino in identificirali dvanajst ključnih področij. S frekvenčno analizo smo pridobili pregled LD objavljenih geoprostorskih tem, ki so najpogosteje objavljene pri geodetskih upravah sedmih evropskih držav. Na podlagi petih raziskovalnih vprašanj smo ugotovili, da lahko poleg sistematične podpore razvijalcem besednjakov ter ontologij na uspeh objave LD vplivajo še zaupanje med deležniki, ozaveščenost razvijalcev in poznavanje najboljših praks LD izkušenih geodetskih uprav.
Keywords: geodetske uprave; geoprostorska semantika; geospatial semantics; interoperability; interoperabilnost; linked data; national mapping and cadastral agency; NMCA; povezani podatki; sistematični pregled literature; SLR; Systematic Literature Review