Knjižnica - kulturno in socialno srce šole - Levpušček Melinc, Nina (Knjižnica, 2019)
Namen: V prispevku je predstavljeno zadovoljstvo uporabnikov storitev šolske knjižnice na Osnovni šoli Simona Gregorčiča Kobarid, in sicer predvsem z vidika urejenosti in funkcionalnosti prostora. Zadovoljstvo uporabnikov je posledica izpolnitve njihovih pričakovanj. Pomembno je namreč, kako se uporabniki počutijo v prostoru, ki je namenjen za izobraževanje in sproščeno druženje. Metodologija/pristop: S pomočjo anketnega vprašalnika je bila med 42 uporabniki šolske knjižnice, to je reprezentativni vzorec naše populacije, izvedena kvantitativna raziskovalna metoda. Anketo s štirimi vprašanji zaprtega tipa, štirimi polodprtimi tipi vprašanj in dvema odprtima vprašanjema smo razdelili naključno izbranim uporabnikom šolske knjižnice. Rezultati: Na temelju analize podanih odgovorov glede ugotavljanja zadovoljstva uporabnikov šolske knjižnice z estetskimi in funkcionalnimi spremembami, ki so bile izvedene v knjižničnem prostoru, smo ugotovili, da so uporabniki zadovoljni z nekaterimi spremembami (postavitev bralnega kotička, pobarvane stene, sprememba postavitve pohištva, izposojevalnega pulta, postavitev namiznega šaha, štiri v vrsto ...). Iz analize pa razberemo tudi, katere spremembe bi morali v šolski knjižnici še izvesti. Omejitve raziskave: Rezultate raziskave bi bilo smiselno preverjati z rezultati enake raziskave, ki bi bila izvedena pred prenovo knjižničnega prostora. Žal taka raziskava ni bila narejena. Izvirnost/uporabnost raziskave: Raziskava lahko služi za osnovo (pomoč) drugim knjižnicam pri izvajanju raziskav o zadovoljstvu uporabnikov s knjižničnimi prostori. Uporabnost raziskave pa je tudi v pridobljenih informacijah za nadaljnje spreminjanje in izboljšavo knjižničnih prostorov.
Keywords: kakovost; knjižnični prostori; Kobarid; osnovne šole; šolske knjižnice; uporabniki; zadovoljstvo