Odmerjanje zdravil pri starostnikih glede na genetski polimorfizem - Dolžan, Vita (Farmacevtski vestnik, 2005)
Starostniki so zaradi fiziolookih sprememb, pogostejoega obolevanja za kronioenimi, degenerativnimi, rakavimi in vnetnimi boleznimi in poveoeane porabe zdravilnih uoeinkovin bolj podvraeni neaeljenim uoeinkom zdravil. OEe se presnova zdravil zmanjoa oe zaradi genetskega polimorfizma, je pri starostnikih zaradi manjoe zmogljivosti in manjoe funkcionalne rezerve tveganje za zaplete pri zdravljenju veoeje kot pri mlajoih odraslih. Predstavili smo genetski polimorfizem najpomembnejoih citokromov P450, ki so udeleaeni v presnovi zdravilnih uoeinkovin. Na primeru CYP2C9 smo prikazali pomen genetskega polimorfizma, demografskih dejavnikov in sooeasnega jemanja zdravil za odmerjanje in presnovo varfarina.
Keywords: citokromi; doziranje zdravil; genetski polimorfizem; starostniki; varfarin